Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Spennende årsmøte i NAV Asker & Bærum

Regionforeningens årsmøte 2015 var lagt til Egge gård i Lier. Gårdbruker Marius Egge tok i mot og viste gruppen rundt på gården som primært baserer sin produksjon på jordbær og epler. Etter et godt måltid og omfattende prøvesmaking av gårdens mange produkter, gjennomførte Presidenten et raskt og effektivt årsmøte.

Astrid Welle ble valgt som nytt medlem av Presidentskapet og medlemmene som var på valg, ble gjenvalgt. Hans Ellef Wettre tok gjenvalg som President. For resten av året planlegges et sommerarrangement på Nygård i Bærumsmarka og et førjulsarrangement på Tveiter gård, denne gangen i egen regi.

Ellevte generasjon
Egge har vært i slektens eie siden gården ble overtatt av Rasmus Pålsen Lie i 1702. I 1740 ble gårdsnavnet tatt i bruk som familienavn, og i dag er Marius Egge ellevte generasjon på gården.
   Gårdsnavnet Egge kommer fra gammelnorsk Eggjar, som betyr egg eller rygg. Navnet sikter til den store moreneryggen som går tvers over Lierdalen. Denne type naturnavn hører til de aller eldste gårdsnavn og kan føres helt tilbake til vår tidsregnings begynnelse. Eggjar var opprinnelig én stor gård, men har gjennom tidene blitt delt, slik at det i dag er flere gårder med dette navnet.

Naturlige forutsetninger
Det har alltid vært gode vilkår for jordbruk i den varme, tørre sydhellingen av Eggemorenen. Hagedyrkingen i området startet i katolsk tid, da frukt og grønnsaker av forskjellige slag først ble dyrket her. Siden den tid har frukt, bær, og særlig epler, utgjort livsgrunnlaget på Egge gård, så man dyrker på tradisjonsrik grunn.
   Lier kommune er Norges største bær- og grønnsakskommune, med 10% av total norsk produksjon. Klimaet er spesielt gunstig for dyrking av jordbær og epler. Vintrene er akkurat passe kalde, slik at skadeinnsekter og sopp dør av kulda, mens plantene overlever uten problemer. Forsommeren er vanligvis tørr, og det gir mindre problemer med råte og sopp. Midtsommeren er derimot ofte rik på både sol og nedbør, men sjelden for varm – perfekt for dyrking av frukt og bær. Disse forholdene gjør det mulig å drive et jordbruk med generelt liten bruk av plantevernmidler. Hele Egges epleproduksjon og deler av kornproduksjonen er økologisk.

Egenutvikling av edel drikke
Egge gård legger vekt på å videreutvikle sine egne råvarer, og har de seneste årene lansert populære produkter som Liereple (økologisk naturmost), Liersider og Egge Eplebrennevin. Disse lokale delikatessene har falt i god smak, og man fortsetter arbeidet med å utvikle spesialiserte landbruksprodukter for kvalitetsbevisste kunder.
   Spesielt interessant for NAV-medlemmer er en fatlagret akevitt, der man har brukt villkarve fra Lågendalen. Akevitten finnes også i en versjon med eple og i en sommerversjon med dill og sitron.
   En annen spesialitet er en norsk single malt whisky, basert på øl fra Aass Bryggeri i Drammen og fatlagret på Egge. Den er utviklet i et samarbeide mellom Terje Aass, Marius Egge og Halvor Heuch fra Arcus. De første flaskene ble tappet i 2011.
   I tillegg til nevnte produkter produserer Egge en rekke andre cider- og brennevinsvarianter, slik som vodka, gin, fatlagret eplebrennevin og en rekke andre typer, blant annet en musserende vin, produsert etter champagnemetoden. tilbake

Marius Egge har satset på en rekke forskjellige epleprodukter, også fatlagrede.Marius Egge har satset på en rekke forskjellige epleprodukter, også fatlagrede.En egen produksjonshall omfatter både eplepresse, tapperi og plantekasser for nye planter.Eplepressen er viktig i produksjonen av Egges produkter. Her presses forskjellige eplesorter som ikke går til konsum.Besøket på Egge gård ble avrundet med et godt måltid, der man også fikk smake på en rekke av gårdens flytende produkter.