Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Uttalelse fra Akevittinget

Akevittinget samlet på Eidsvoll 20. september 2014, vedtok å oversende følgende uttalelse til Regjeringen: Produsenter og grossister må få tillatelse til å informere om øl, akevitt og mat.


Norske Akevitters Venner (NAV) samlet til Akevitting på Eidsvoll støtter Regjeringens forslag om at grossister og produsenter av øl og akevitt kan gi nøktern informasjon til forbrukerne om sine produkter. Vi er enig i at slik informasjon ikke bryter med forbudet mot alkoholreklame. NAV mener imidlertid at Regjeringens forslag ikke går langt nok. Bruken av norsk øl og norsk akevitt må knyttes sterkere til mat og det gode måltid. Nøktern informasjon om øl og akevitt som passer til norske matretter må kunne gis av produsenter og grossister. Dette er god kulturpolitikk og vil bidra til en mer ansvarlig bruk av alkohol i Norge.
   Regjeringen har fremmet et høringsforslag om at produsenter og grossister av alkoholholdige varer kan gi nøktern informasjon om produktene på sine hjemmesider.
   Norske Akevitters Venner (NAV) støtter dette forslaget. NAV mener dagens strenge praksis av forbudet mot alkoholreklame fører til at forbrukerne ikke får nødvendig informasjon om alkoholholdige produkter. Dagens praksis fører også til at norske produsenter av fruktvin, øl og akevitt ikke har samme muligheter som utenlandske produsenter til å gjøre sine produkter kjent. Dette fører til et uønsket importpress på for eksempel øl og akevitt. NAV hilser derfor Regjeringens forslag velkommen.
   Norske Akevitters Venner mener at Regjeringens forslag ikke går langt nok. Forslaget åpner ikke for å gi nøktern informasjon om bruk av øl og akevitt til mat. Regjeringens resonnement synes å være at informasjon om bruk av øl og akevitt fører til økt forbruk.
   Norske Akevitters Venner er uenig i dette. NAV har i 15 år arbeidet for å knytte norsk øl og norsk akevitt sterkere til norsk mat og norsk matkultur. NAVs erfaring er at en sterk tilknytning mellom øl, akevitt og norsk mat fører til en sunnere og mer ansvarlig bruk av alkohol.
   Vår tradisjonsrike norske matkultur er nært knyttet til norsk drikkekultur; øl og akevitt. Til norsk mat hører norsk drikke. Ved å fokusere på smak, glede og de gode opplevelsene rundt det norske måltid, er vi av den mening at skadevirkningene av alkohol reduseres.
   Norske Akevitters Venner foreslår derfor at produsenter og grossister av alkoholholdige produkter får adgang til å gi nøktern produktinformasjon om bruk av øl og akevitt til mat på sine hjemmesider.
   Vinmonopolet tilbyr omfattende informasjon om vin til mat, både på egne nettsider og i kundeblad og brosjyrer. Når det gjelder sterkøl og akevitt er denne typen forbrukerinformasjon mangelfull. Det må etter NAVs mening nå bli en rimelig balanse i Vinmonopolets informasjon om vin, øl og akevitt til mat.
   Norske Akevitters Venner foreslår videre at produsenter og grossister av øl får adgang til å kunne presentere øl sammen med mat i dagligvarebutikkene. Vi mener dette vil bidra til å profilere øl som en matdrikk og ikke som en rusdrikk. NAVs erfaring er at dette over tid vil redusere skadevirkningene og forbruket av øl som rusmiddel.


 tilbake