Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Arktisk mat og akevitt

Hva med akevittdampet tørrfisk eller akevitt og grønnpepper-flambert rabarbra? Høres det fristende ut? Tromsø Akevitt Selskap arrangerte i juni en demo på hvordan akevitt kan benyttes i mat. Femten lydhøre deltakere hadde funnet veien til Skarvens Kulinariske Teater i Tromsø.


Teaterchef Gunnar Jensen tryllet fram den ene retten etter den andre, og smaken var det ingenting å si på. Til sammen var det åtte retter på menyen, en fin blanding av sjømat og kjøtt, og dessertretter.
   En av rettene var akevittgravet hval fra Skrova. Vågehvalen fangstes bærekraftig i sesongen april til september. Mange forbinder derfor med hval med sommermat, noe den er perfekt til, som for eksempel på grillen. Men hval er magert kjøtt som fint tåler å fryses. Hvalkjøtt kan derfor spises hele året.

Prøv denne retten med akevittgravet hval med høstens tyttebær, akevittsirup, servert på sprøtt rug. Dette er en fin rett hvor akevitt benyttes både i graving av kjøtt, i tyttebærene og i sirupen.

Akevittgravet hval
200 g hvalkjøtt
10 g sukker
23 g salt
1/2 dl akevitt, en godt krydret en

Bland sammen sukker og salt og gni hvalkjøttet godt inn med blandingen. Ha plastfolie i en liten skål/form og legg hvalkjøttet i, helle over akevitten og dekk med plasfolie. Sett i kjøleskap over natten. Kan med fordel stå 2-3 dager.

Akevittsyltet tyttebær
50 g tyttebær
1/2 dl eplesidereddik
1 dl sukker
1 dl vann
1/2 dl taffel akevitt

Kok opp eddik, vann, sukker og akevitt til sukkeret er oppløst. Hell laken over tyttebærene og la avkjøle i romtemperartur.

Akevittsirup
1/2 dl akevitt
1 ss sukker

Ha dette i en kasserolle å kok ned til sirupskonsistens. Dette bør ikke gjøres så lang tid i forveien, da den kan krystalliserer seg om den står lenge.


 tilbake