Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Feiret akevittens dag med unik Akevittekspedisjon

13. april er Akevittens Dag. Hvert år feirer akevittelskere denne dagen hvor akevitt for første gang er nevnt i Norge i et brev datert 13.april 1531, da den danske adelsmannen Eske Bille som var høvedsmann på Bergenhus sendte erkebiskop Olav Engelbrektsson i Nidaros «nogit watn....som kallis Aqua vite och hielper samme watn for alle hande kranchdom som ith menniske kandt haffue indtwortis».


Dagen ble feiret med verdens andre akevittekspedisjon til akevittrelaterte «vannhull» i Oslo sentrum. Ekspedisjonen gikk fra Eidsvoll Plass foran Stortinget med sertifiserte Osloguider, som fortalte om både byhistorie, norsk drikkekultur og akevitthistorie.
   Akevittekspedisjonen ble arrangert for første gang i fjor i regi av Akevittruten, som er spesialister på å skreddersy turer og arrangement med akevitt som tema.
   Rundt 30 glade akevittentusiaster droppet påskefjellet, trosset lett duskregn og bega seg ut på en vandring hvor de underveis på ferden fikk smake ulike akevitter på steder i sentrum som har fokus på mat- og drikkeopplevelser rundt norsk mat og norske akevitter.
   Cafe Christiania som er kjent for sine ølbord serverte Vismann blåmuggost fra Tingvollost sammen med hjemmelaget fikenmarmelade matchet med Skumring Dubbel fra Ægir Bryggeri og Gammel Opland Edel Aquavit ettermodnet på portvinsfat.
   På Håndverkerstuene, som er aktuelle med sitt Bryggeribråk, en konkurranse mellom norske ølbryggerier – fikk gjestene servert en akevittdrink basert på ferskpresset eple og Gammel Opland. Akevittdrinker er for mange en uoppdaget smaksskatt, og det er overraskende enkelt å lage gode drinker på norske råvarer. Ferskpresset eplejuice, 4 cl Gammel Oppland, sukkerlake og litt sitron gir en frisk epledrink som kan konkurrere mot Mojito når som helst, i hvert fall hvis du spør en akevittentusiast!
   Nest siste stopp på ekspedisjonen var legendariske Fenaknoken, hvor innehaverne serverte smaksprøver på alt fra St. Kristina-skinke til rakfisk, ost, sik og hval og mer til av alt det spennende som finnes i den lille spesialforretningen for norsk matkultur som ligger i Tordenskioldsgate ved Rådhuset.
   Til sist var det duket for festmiddag med norske råvarer, norske akevitter og norsk håndverksøl på menyen på Gamle Raadhus Restaurant, som er sertifisert serveringssted for norsk akevitt (sertifisert av foreningen Norske Akevitters Venner). En flott feiring til ære for den norske fatmodnede akevitten og for Eske Bille.

Her kan man lese mer om Akevittens dag og Eske Bille:

For mer informasjon om neste års Akevittekspedisjon: Kontakt Stine L. Borgersen, daglig leder i Akevittruten på telefon 411 26 600 eller stine@akevittruten.no tilbake

Akevittekspedisjonen med stoppested på Cafe Christiania. Foto: Andrè Eide, http://avdeling4.noEpledrinken kalt «Fra Hagen Eple» servert på Håndverkerstuene. Foto: Andrè Eide, http://avdeling4.noStine forteller... Foto: Andrè Eide, http://avdeling4.noInnehaver Eirik Bræk på Fenaknoken. Foto: Andrè Eide, http://avdeling4.noEkspedisjonen på Eidsvoll Plass. Foto: Andrè Eide, http://avdeling4.no