Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Årets akevitthandel

Det Norske Brenneri AS kjøper K G Puntervold AS/Agder Brenneri i Grimstad og blir med dette landets nest største brennevinsprodusent, med merkevarene Arvesølvet og Hellstrøm i spissen. K G Puntervold AS ble etablert i 1951 og er i tillegg til brennevinsproduksjon, en av de største på friskpresset eplemost i Norge. I følge Agderposten er kjøpssummen på omlag ti millioner kroner.


Det Norske Brenneri AS er selskapets største kunde, og har i løpet av få år markert seg som et brennevinselskap med stor suksess. I juli 2005 falt endelig det siste produksjonsmonopolet for brennevin i Norge, og K G Puntervold AS som nå er solgt, ble Norges første uavhengige brenneri etter 80 år med monopol. I tillegg til akevittproduksjon, er selskapet under merkenavnet Agder Brenneri også en stor produsent av eplebrennevin, fruktbrennevin og norsk gin. Det var også Puntervold som i 2012 lanserte den aller første norske whiskyen under merkenavnet Audny.

Rekordproduksjon
Flere av produktene har hevdet seg internasjonalt. I 2013 ble det også satt ny rekord for eplemostprodukjonen med hele 370.000 liter. I 2013 ble det også produsert 200.000 flasker akevitt.
   Bak det Norske Brenneri står investorene Kjetil Holta, tidligere sjefredaktør i Se og Hør, Odd J. Nelvik og Stig Bareksten. Sistnevnte har en lang fartstid i norsk og internasjonal brennevinsbransje.
   – Dette er en spennende mulighet for oss akevittelskere, men vi ønsker også å videreføre og videreutvikle produksjonen av eplemost. Det betyr at hageeiere på Sørlandet kan ta eierskiftet med stor ro. Vi ser også et stort potensiale for å øke salget av merkevarene våre som Arvesølvet, både på hjemmemarkedet og ikke minst for eksport, sier styreleder Odd J. Nelvik i Det Norske Brenneri.
   – Mange markeder, både i Europa, USA og Østen, har kastet sine øyne på norsk akevitt og annet kvalitetsbrennevin. Det er ingen tvil om at den er i verdensklasse. Det viser alle prisene vi har fått, blant annet for Arvesølvet i internasjonale konkurranser. Arvesølvet Helt Klar var også best i test hos Vinmonopolet, og blir å finne på samtlige Vinmonopol i Norge fra mars 2014, sier Nelvik.
   Det Norske Brenneri AS vil ved kjøpet av Puntervold få sitt eget destilleri. Tidligere eier og destillatør, sivilingeniør Ole Puntervold, vil en tid være knyttet til sitt gamle selskap som rådgiver.
   – Det føles riktig å gi stafettpinnen videre til nye eiere. Jeg har hatt et mangeårig, fruktbart samarbeid med Det Norske Brenneri, og vet at de står for seriøsitet og kan videreføre driften på en profesjonell måte, sier Ole Puntervold.
   K G Puntervold AS omsatte i 2013 for cirka 19,8 millioner kroner, og overskudd vil ligge rundt 3,5 millioner.

Norskeid
Største eier i Det Norske Brenneri AS er Sand Box Capital AS, et heleid datterselskap av Holta Invest AS. Dette kontrolleres hundre prosent av industrimannen og investoren Kjetil Holta.
   – Jeg har troen på denne bransjen, fordi den har jevn vekst – samtidig som mye er ennå ugjort. Tross alt er det få år siden produksjonsmonopolet ble opphevet, sier Kjetil Holta, som ønsker å bidra til fortsatt positiv utvikling ved brenneriet i Grimstad.
   – Norge har noen av verdens beste råvarer innenfor frukt og bær, og som brennevinsprodusent har Det Norske Brenneri vist at vi kan hevde oss i konkurransen. Dessuten ser vi at Vinmonopolet i større grad enn før etterspør norske og nordiske produkter. Dessuten har Puntervold har vært en pionér, sier Holta.
   I mange år har selskapet stått for produksjonen av en rekke lokale akevitter, og Holta understreker at disse produktene skal videreføres i samarbeid med de lokale interessene. Det er inngått en langsiktig leieavtale i eksisterende eiendom i Østerhus næringspark, og idereutviklingen skal bygges rundt dagens miljø i Grimstad.
   – Også i 2014 vil vi lansere nye norske brennevinsprodukter, basert på norske råvarer. Vi har verdens beste frukt og bær i Norge, og dette må vi benytte oss av, sier Stig Bareksten, produktutvikler i Det Norske Brenneri.

  tilbake

Kjøpet av Agder Brenneri i Grimstad ble selvsagt feiret med en akevittskål. Fra venstre: Kjetil Holta, Odd J. Nelvik, Stig Bareksten og Ole Puntervold.