Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Arcus og Atlungstad Brenneri inngår samarbeidsavtale

Nå blir det igjen videreforedling av sprit i de gamle brennerilokalene på det teknisk-industrielle kulturminnet Atlungstad Brenneri i Stange – 91 år etter at de siste flaskene ble tappet i anlegget. Dette er ett av resultatene av en samarbeidsavtale mellom Arcus AS og Atlungstad Brenneri AS. Avtalen ble signert 23. oktober 2013.


Videreforedlingen av potetsprit og fatlagring av akevitt produsert i det historiske anlegget på Atlungstad skal skje i regi av Arcus og foregå i det gamle tapperiet. Arcus bidrar dessuten med midler for profilering av norsk mat- og drikkekultur på Atlungstad. Arcus har tidligere deponert hele sitt bedriftsmuseum og sin historiske bedriftsutstilling fra Hasle i Oslo til Hedmark fylkeskommune for bruk på Atlungstad Brenneri. Det vil være basis for at Atlungstad blir et formidlingssenter for norsk mat og drikkekultur og norsk brennerinæring.

– En gledens dag
– For oss er dette en stor dag og en gledens dag, sier Torgeir Hagen, styreleder i Atlungstad Brenneri AS. Hagen sier at det har vært et viktig mål å gjenskape det gamle tapperiet som var i virksomhet fram til 1922.
   – Når vi dessuten får støtte til å profilere den norske mat- og drikkekulturen betyr det at vi er kommet et betydelig skritt videre for å realisere Atlungstad Brenneri som et levende teknisk- industrielt kulturminne. Vi skal bli et nasjonalt formidlingssenter for norsk akevitt- og brennevinsproduksjon og for norsk mat og drikkekultur, sier Hagen.

Arcus
– Arcus produserer noen av Norges eldste merkevarer, og vi er en stolt bærer av norsk brennevinshistorie. På Atlungstad har akevitt blitt produsert med kjærlighet og kvalitet gjennom årtier. Dette er håndverk, og det er akkurat den samme innstillingen vi har i dag når vi produserer norske akevitter på Gjelleråsen og danske akevitter i Aalborg, sier Kaare Frydenberg, styreformann i Arcus-Gruppen AS.
   – For Arcus-Gruppen er det også viktig å ta vare på den historiske arven og linjene som peker bakover, som en viktig del av fundamentet for en kontinuerlig utvikling for stadig å tilby våre kunder bedre produkter og tjenester, sier Frydenberg.


Prøveproduksjon
Et viktig siktemål for Atlungstad Brenneri har vært produksjon i det historiske anlegget. Derfor har Atlungstad Brenneri i samarbeid med Hoff AS på prøvebasis produsert råsprit basert på potet i cirka en måned hver høst de siste tre årene.
   Det nye nå er at noe av denne spriten skal videreforedles på Atlungstad der den skal modnes på fat og senere tappes på flasker og etiketteres med henblikk på salg gjennom Vinmonopolet.

Riksantikvaren
Atlungstad Brenneri AS ble etablert sommeren 2011 på initiativ fra Riksantikvaren som så langt har bevilget rundt 7 mill. kroner for istandsetting av anlegget for å gjenskape det slik det en gang var. Riksantikvaren har dessuten bevilget statlige midler til drift og verdiskapning. Atlungstad Brenneri er det første teknisk-industrielle kulturminnet knyttet til jordbrukssektoren, og anlegget er nå under fredning. tilbake

Riksantikvar Jørn Holme har vært med på å «gjenreise» Atlungstad Brenneri. Her signeres Riksantikvarens fat i anledning embetets 100-årsjubileum i 2012. Fatet ligger i fatlageret på Atlungstad Brenneri. (Arkivfoto: Lars Ole Ørjasæter)