Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Else Braseth ny daglig leder i Atlungstad Brenneri

Tidligere teatersjef i Hedmark Teater/Teater Innlandet, Else Braseth, er ansatt som daglig leder i Atlungstad Brenneri AS i Stange. Braseth overtar etter Torgeir Hagen som kombinerte stillingen som daglig leder med å være styreleder i Atlungstad Brenneri AS. Hagen fortsetter som styreleder i selskapet. Selskapet Atlungstad Brenneri AS i Stange ble stiftet sommeren 2011 og er et nasjonalt industrielt kulturminne og har som formål å bli et musealt formidlings- og opplevelsessenter.


Tekst og foto: Rolv Amdal

- Jeg gleder meg til denne jobben fordi Atlungstad Brenneri er en utrolig kombinasjon av mange spennende ting. Det er et viktig nasjonalt kulturminne som representer den norske brennevinshistorien helt fra 1850-tallet og der det fortsatt er produksjon i det gamle anlegget, sier Braseth.
   - Det er unikt i seg selv, men i tillegg skal vi bygge opp et nasjonalt brennevinsmuseum basert på samlingen som allerede er her fra før av og på en stor samling som er overført fra Arcus til Atlungstad, sier hun. Braseth er også begeistret over Atlungstads fantastiske beliggenhet i Mjøskanten i Stange.
   - Beliggenheten er historisk betinget blant annet av båttrafikken på Mjøsa i gamle dager. Vi skal gjenskape den gamle brygga for å vise de gamle ferdselsveiene på Mjøsa. Slik jeg ser det er Atlungstad et helt unikt sted og et unikt kulturminne som det blir spennende å få være med på å utvikle videre, sier hun. Braseth har så vidt begynt i stillingen og har allerede latt seg imponere av brennerimester Asbjørn Hoelstad.
   - Han kan jo alt om produksjonen i det gamle anlegget og kjenner stedet som sin egen bukselomme. Atlungstad Brenneri har dessuten et engasjert styre og en iherdig og flott dugnadsgjeng representert ved Venneforeningen, sier Else Braseth.
   - Hva blir den viktigste oppgaven din?
   - Det er ikke en enkelt oppgave, men mange. Det er allerede gjort mye ved hjelp av midler fra Riksantikvaren til å sette stand bygningene, men det er fortsatt mye som må sikres. Og så har vi en stor utfordring i å gjøre anlegget mer egnet for publikum både når det gjelder publikumsmottak og inne i anlegget. Dessuten ligger det en viktig oppgave i formidling av historien og utvikle museumsdelen slik at publikum både kan oppleve historien og lære av den. Å gjenoppbygge brygga er også en stor oppgave. Det er også et mål at vi i samarbeid med Arcus kan starte småskalaproduksjon av brennevin som for eksempel akevitt som jo har lange historiske tradisjoner på Atlungstad, sier Braseth. Braseth sier at hun er imponert over engasjementet og interessen for Atlungstad Brenneri. -Atlungstad Brenneri har engasjerte eiere og allerede mange gode samarbeidspartnere. Det lokale og regionale engasjementet er stort og blir viktig å utvikle videre, blant annet i samarbeid med aktører som for eksempel Stange Vestbygd.
   - Har du god greie på akevitt?
   - Jeg liker akevitt, men har mye å lære både om akevitt og om anlegget, virksomheten og historien. Jeg gleder meg. Dette blir spennende, sier den nye daglige lederen i Atlungstad Brenneri AS, Else Braseth.
   Braseth er bosatt i Hamar. Hun er 55 år og utdannet ved universitetet i Trondheim der hun tok hovedfag i drama, film og teater. Hun var teatersjef i Hedmark Teater/Teater Innlandet i åtte år til åremålstillingen hennes gikk ut 1. januar 2011. Siden den gang har hun hatt ulike engasjement, blant annet i kulturavdelingen i Hedmark fylkeskommune.

Se også www.atlungstadbrenneri.no tilbake

Tidligere teatersjef Else Braseth er ansatt som ny daglig leder i Atlungstad Brenneri AS i Stange. Foto: Rolv A. Amdal.