Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Norske Akevitters Venner og Arcus inviterer: Kulturminnedagene 2013

Tema er Akevitthistoriens kvinner og menn og stedet er  Atlungstad 13. september 2013 kl. 19.00. I september hvert år markeres de europeiske kulturminnedagene over hele Europa. Kulturminner og kulturarv vises fram for millioner av mennesker i mer enn 50 land. Kulturminnedagene er en av de mest omfattende kulturelle begivenheter i Europa.


Tema i 2013 er «Historiens kvinner og menn – deltagelse, fellesskap og handling.» der en ønsker å synliggjøre hvilke roller kvinner og menn har hatt i utviklingen av samfunnet vårt.
   Norske Akevitters Venner (NAV) ble medlem av Norges Kulturvernforbund i mai 2012 som den eneste kulturorganisasjonen i Norge som har mat- og drikkekultur som hovedformål. NAV i samarbeid med Arcus vil legge markeringen av årets Kulturminnedager til Atlungstad Brenneri 13. september kl 19.00. Vi vil ha som tema akevitthistoriens kvinner og menn fra Eske Bille, Christopher Hammer og Anne Høen, via Catharina Lysholm og Jørgen B. Lysholm og fram til Halvor Heuch og Anne-Lise Mellbye.

Spennende program
Gotmar Rustad, kjent fra «En Akevisitt» og æresmedlem i NAV vil presentere et spennende program om de menn og kvinner har preget akevitthistorien og norsk mat og drikkekultur i nesten 500 år. I programmet vil Tryggve Fett fra Bergen på ny representere og være Eske Bille. Bjørn Iversen vil delta med sin velkjente hyllest til Jørgen B. og Catharina Lysholm. Visesangeren og viseforfatteren Tor Karseth vil delta med sin beste viser fra akevitthistorien. Endelig vil både Anne-Lise Mellbye og Halvor Heuch være tilstede uten noen stand-in.
   I tillegg til dette lover Gotmar Rustad flere overraskelser undervegs. Programmet vil bli avsluttet med en festmiddag i Brennerikjelleren ledet av NAVs selvskrevne seremonimester, Ingvar Hage. Kulturminnedagens meny vil være preget av Hanna Winsnes og Henriette Schønberg Erken med assistanse av Ivan Abrahamsen og Jan Tony Pettersen.

Svakheten i matoppskriftene...
Hanna Winsnes og Henriette Schønberg Erken er de to legendariske kokebokforfattere som preget det norske samfunnet i mer enn 100 år fram til 1950. Fra henholdsvis Vang prestegård og Dystingbo i Vang skrev de det meste av sine matbøker. Kokebøkene dekket både hverdag og fest.
   Det er en grunnleggende svakhet ved deres matoppskrifter. De skriver ikke et ord om bruk av akevitt, og nevner knapt nok ølet som drikke til maten. Dette mener vi i NAV det er på høy tid å gjøre noe med. Ivan Abrahamsen i Arcus har valgt ut øl og akevitt til kveldens festmeny. Jan Tony Pettersen i Hamar Catering vil stå ansvarlig for selve menyen. Med denne middagen vil Hanna Winsnes og Henriette Schønberg Erken skape en spesiell festkveld.

Påmelding og pris
Det er begrenset plass på arrangementet. De som er interessert må melde seg på ved å sende e-post til:
post@norsk-akevitt.org

Pris for hele arrangementet med kulturminneprogram, omvisning på Atlungstad Brenneri og festmiddag er kr 575 inklusive drikke.
Påmelding vil skje etter prinsippet «først til mølla».
For de som ønsker overnatting, kan vi ordne det på Staur Gård som ligger 3 km fra Atlungstad for kr 1045 per person i enkeltrom og kr 795 per person i dobbeltrom. Prisen inkluderer frokost.
Ved påmelding opplyser du om du ønsker overnatting. tilbake

Eske Bille i Tryggve Fetts skikkelse. Foto: L.O. Ørjasæter