Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Jørgen B. gjemte seg i veggen

Jan Terje Nikolaisen i Saltdal fikk en overraskelse da han skulle renovere huset sitt. Gjemt i veggen fant han et brev datert 1896. Avsender var ingen ringere enn firmaet Jørgen B. Lysholm i Trondheim. 


Brevet som er datert 29. juli 1896, er adressert til Herr Ole Pedersen, Drage  i Saltdalen, og inneholder priser på brennevin og akevitt - noe som «beviser» at det var en eksport av de gyldne dråpene nordover fra Trondheim.

Lysholm drev ikke bare med akevitt, og den håndskrevne prislisten inneholder i tillegg både cognac, rent brennevin og rom.

Cognac fra kr 1,50 til kr 3,00 pr liter
Aquavit fra kr 1,50 til kr 2,50 pr liter
Brændevin kr 1,40 per liter
Rum fra kr 1,50 til kr 3,00 pr liter

Lysholm meddeler at minstekvantumet er 250 liter og at det også vedlegges brevet en prisliste på vin.

Nikolaisen forteller til NRK Nordland at han syntes det var veldig morsomt å finne noe sånt midt i renoveringsarbeidet, og han har allerede bestemt hva han skal gjøre med det.
– Brevet skal rammes inn og henges på veggen, kanskje i stua, sier han.

Signaturen på brevet er antageligvis fra hans sønn Nicolai, som overtok firmaet etter Jørgen B. Lysholms død i 1843. Historiker og direktør Knut Sprauten i Norsk lokalhistorisk institutt kan fortelle at Jørgen B. Lysholm var kjent for sin omsetning av akevitt og brennevin.
– Det som er interessant med brevet er at det opplyses om et minstekvantum på 250 liter brennevin. Det tyder på at mottakeren skulle selge dette videre, sier Sprauten til NRK.no.
Historikeren tør ikke spekulere om mottakeren faktisk hadde rettigheter til å selge brennevinen videre, men sier han mest sannsynlig hadde det.


 tilbake

Brev med prisliste fra firma Jørgen B. Lysholm i Tronhjem til Herr Ole Pedersen, Drage i Saltdalen datert 29. juli 1896. Brevet er antakelig signert av Jørgen B. Lysholms sønn, Nicolai. Brevet er gjengitt med tillatelse fra finneren, Jan Terje Nikolaisen.