Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Lars Peder Brekk

Lars Peder Brekk ble utnevnt til æresmedlem Norske Akevitters Venner (NAV) på organisasjonens årsmøte på Atlungstad Brenneri lørdag 29. september 2012. Brekk får denne utmerkelsen for sitt arbeid som landbruks- og matminister med å gi «Norsk akevitt» norsk og europeisk beskyttelse.


Ved etablering av EØS-avtalen i 1994 fikk Norge adgang til å fastsette særskilt lovgivning for å beskytte «Norsk akevitt». Denne adgangen ble det ikke gjort noe med før Lars Peder Brekk kom på banen som landbruks- og matminister i 2008.
   I EU er en stor del av lovgivningen knyttet til vin og brennevin. De store og toneangivende EU-land vokter sine spesialiteter og hemmeligheter til vin, konjakk og whisky med stolthet, nidkjærhet og omfattende lovgivning. Prøver noen å kopiere, stjele resepter eller flytte virksomheten ut av landet, stiller EU-kommisjonen og EU- domstolen opp for å beskytte de nasjonale stoltheter og den nasjonale næring. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk sørget for at Norge fikk en tilsvarende lovgivning som beskytter «Norsk Akevitt».
   – Landbruks- og matdepartementet fastsatte 17. desember 2010 forskriften om beskyttelse av «Norsk Akevitt». De nye bestemmelser trådte i kraft 1.3. 2011. Dette er en historisk begivenhet som Norske Akevitters Venner tok initiativ til på vår 10-årsmarkering 13. november 2009,sier president Per Harald Grue.
   – Etter en omfattende høring i Norge, 24 EU-land og to EØS-land sørget landbruks- og matminister Lars Peder Brekk for å følge opp saken usedvanlig raskt, mener Grue.
   De nye bestemmelsene for «Norsk Akevitt» er en garanti for kvalitet, tradisjon og kultur. Kriteriene skal blant annet trygge forbrukernes interesser. Selv sa Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk det slik: «Når noen kjøper Norsk Akevitt skal de vite at de kjøper et kvalitetsprodukt».
   – Som Norges første «akevittminister» fikk Lars Peder Brekk satt disse spørsmålene på dagsorden. Han så at myndighetene hadde et historisk ansvar for å gi «Norsk akevitt» lovbeskyttelse, sier Grue videre.
   Lysholm Linie med sine vel 200 år er Nordens eldste varemerke. Norsk akevitt basert på fatlagring og potetsprit fra de brede bygder på Østlandet og Trøndelag er internasjonalt i særklasse. Norsk akevitt er knyttet til norsk kultur og matkultur som følgesvenn til lutefisk, pinnekjøtt, smalahove, rakfisk og en rekke andre norske matretter. Lars Peder Brekk har sørget for at «Norsk Akevitt» nå er beskyttet i 24 EU-land og i tre EØS-land
   Lysholm Linie og Jarlsbergost er de eneste norske landbruksprodukter som på det internasjonale marked både er et høyprisprodukteer og et anerkjent kvalitetsprodukter. Mange har prøvd å kopiere og etterligne disse produktene uten å lykkes. Lars Peder Brekk har sørget for at vi med loven i hånd kan beskytte Lysholm Linie og andre fatlagrete akevitter som «Norsk Akevitt».
   Lars Peder Brekk er det åttende æresmedlemmet i Norske Akevitters Venner.


 tilbake

NAVs åttende æresmedlem Lars Peder Brekk (t.v.) sammen med president i NAV, Per Harald Grue.