Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Mesan Skjøt Norsk Aquavit

Akevitten har en lys gyllen farge og dufter av sitrus, karve, aprikos, anis og nellik. Den er middels fyldig, lett krydret og har lang, litt skarp ettersmak. Passer til smaksrik sjømat, gravet fisk med sennepsaus og lettere sommerretter. Serveres ved 8–10 °C.


Maritim akevitt
Rett før jul 2005 så en ny akevitt dagens lys. Den manglet rett nok fatlagring, men var basert på karve og potetsprit. Samtidig var dette den første akevitten produsert på norsk jord etter at avmonopoliseringen av norsk brennevinsproduksjon var et faktum 1. juli 2005.

Tekst: Lars Ole Ørjasæter
 
Bak akevitten «Mesan Skjøt!» står det relativt nyetablerte Agder Brenneri, eid og drevet av K. G. Puntervold i Grimstad. For den som har bedrevet vinlegging eller ølbrygging i de hjemlige sfærer, er Kargus og Puntervold kjente varemerker. Nå er repertoaret altså utvidet med sterkere saker basert på potetsprit fra HOFF Norske potetindustrier og krydderier.
Hos Puntervold gjennomgår krydder og urter totrinnsprosess. Først ekstraheres det i svak spritløsning (maserasjon). Deretter destilleres krydderuttrekket. Karve er (selvsagt) hovedkrydderet, men vi finner også sitrus, appelsin, anis, stjerneanis, koriander og kryddernellik blant rundt 20 kryddere og urter.
Ole Puntervold vil like lite som andre destillatører røpe resepten, men resultatet er en litt røff, usøtet akevitt som kun er fargejustert med sukkerkulør (E150), noe som er vanlig for de fleste serieproduserte brune brenneviner. For å beholde det meste av smaks- og aromakomponenter er Mesan Skjøt! verken filtrert eller kuldestabilisert. Dette kan medføre litt blakking om akevitten kjøles ned, men det skal den jo slett ikke…

Helt alene eller…
Mesan Skjøt! kan gjerne nytes helt for seg selv, noe flere akevittvenner har oppdaget. Akevitt og mat er i skuddet, og her kan en finne fram retter som gravlaks (ikke glem sennepssausen), rakefisk (du har sikkert en liggende ved lav temperatur som snart egner seg for servering), eller andre kraftige retter. En av Sørlandets liebhabere har også funnet ut at akevitten egner seg utmerket til småkaker (!).

Maritimt
Men så var det dette med navnet, da. Selv landkrabber har (muligens) hørt om en mesanmast. Både galeasriggede seilskip og barker hadde en slik mast, men hva har dette med akevitt å gjøre?
- Mesan Skjøt! er en kommando fra seilskutetiden. Når mannskapet hadde gjort et skikkelig stykke arbeid ble det beordret Mesan Skjøt! og alle samlet seg ved mesanskjøtet på poopen (bak på hekken). Der ble det servert en dram, og det er dette vi har tatt tak i, sier Ole Puntervold.

Sørlandssommer
For noen uker siden kom oppfølgeren fra Puntervold.
- Mesan Skjøt! egner seg ikke så godt til fersk fisk og annen sjømat, men dette har vi nå ordnet, forteller NAV-medlem Ole Puntervold.
For noen uker siden kom Agder Sommer Akevitt. Dette er en ganske mild akevitt med forsiktig krydderkarakter og noe sødme (6 gram sukker per liter). I aroma- og smaksbildet finner vi sitrus, appelsin, dill, stjerneanis og karve.
- Hva med fatlagring?
- Vi har også planer om å gjøre noe på denne fronten, men inntil videre har vi satset på den rene smaken uten fatavrunding, sier Puntervold.
Med to akevitter i sortimentet har den nyslåtte destillatøren fra Grimstad fått blod på tann, og en tredje variant blir lansert i november. I tillegg arbeides det med flere spesialakevitter eller «byakevitter», og produsenter som fram til for ett år siden måtte produsere akevitter ute, flagger nå hjem. Den første er Ystads Aquavit for Norwegian Salmon som hittil har vært produsert i Finland og Tyskland. Om ikke lenge kommer den i «norsk» utgave basert på potetsprit.


40 volumprosent
Ikke fatmodnet
Bestillingsutvalg
V.nr. 4367503
50 cl
Produsent: Agder Brenneri – K.G. Puntervold.

Finnes også i 4 cl.


 tilbake