Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Akevitt til jubileumsdagen

Levanger har fått sin egen jubileumsvin, et spesiallaget øl for året, men ingenting slo lanseringen av byens 1000-årsakevitt. Det skjedde på ærverdige Backlund Hotell, og opphavsmann Knut Strugstad var ikke lite stolt av produktet. Akevitten ble solgt ut på tre dager.


Tekst og foto: Steinar Eggen

En håndfull kjennere og privilegerte var invitert til da Levangerakevitten ble presentert 18. mai 2011, og samtidig var den å finne i hyllene på det lokale Vinmonopol-utsalget. Restaurantsjef og idémaker Knut Strugstad hadde på egen hånd sørget for at akevitten først ble sluppet nøyaktig 175 år etter at Levanger ble den andre byen i Midt-Norge.
   - Trondheim var selvsagt by da kong Carl XIV Johan ga oss bystatus den 18. mai 1836. Det skjedde til tross for massiv motstand fra sterke krefter i nettopp Trondheim, som prøvde å få lagt ned veto mot Levanger som by, sa Knut Strugstad da han klar i røsten, men preget av stundens alvor, åpnet den første akevittkorka.

Milepæl
Strugstad har syslet med planene om en akevitt for Levangsbyggen i nøyaktig fem år. Da man passerte 170 år med byjubileum i 2006, skjedde det uten all verdens oppmerksomhet, og fraværet av feiring trigget den fargerike fagmannen i serveringsbransjen. Like før årsskiftet kom han opp med Levanger-rødvinen, som det er solgt nesten 13.000 flasker av – og han var like sentral da hestebiff kom på jubileumsmenyen på det ærverdige spisestedet.
   Akevitten overgår likevel mye av det Strugstad har signert:
   - Dette er stort, og kall det gjerne min største baby. Jeg har arbeidet på Backlund hotell i 30 år nå, og lite kan måle seg med at vi endelig fikk til Levangerakevitten. Du kan trygt skrive at det har vært et stort og langt lerret å bleke, understreker Strugstad om prosessen fra idé til ferdig vare.
   På den møysommelige veien til målet har Knut Strugstad involvert alle gode krefter, og samarbeidet tett med ressurser i Arcus. Ikke ukjente Halvor Heuch har satt sammen ingrediensene og er produksjonsansvarlig for Levangerakevitten, uten nevneverdig innblanding fra Knut Strugstad. Men sistnevnte bladde opp en halv million kroner for å sikre at de 1.000 flaskene ikke kom på markedet før den store bybursdag før sommerferien. Det betyr en nummerert flaske for hvert år siden Levanger ble etablert.

Stolt med god grunn
- Jeg har overhodet ikke hatt noe med produksjonen å gjøre, men sørget for en hånd på rattet i forhold til varelageret. Det er laget kun 1.000 flasker av denne eksklusive varen, og jeg nærer ingen frykt for at de blir stående lenge i hyllene hos Vinmonopolet, sier restaurantsjefen.
   Han er mer enn godt fornøyd med akevitten på 40 volumprosent, som karakteriseres som en vellagret Lysholm. Den kan nytes både til mat og som aveec, og betegnes som smaksrik og definitivt «prima vare».
   - Akevitten er fyldig og veldig, veldig god. Absolutt noe vi kan nyte, mener eier Ketil Hveding i Innherred Bygg.
   Og den sterke drikken høstet superlativer fra alle kanter.
   - Den er helt nydelig, og minner om det beste som finnes av akevitt, mener kvalitetssjef Odd Magne Bakken hos Normilk.
   - En veldig rund og fyldig akevitt, som vi absolutt kan være bekjent av, synes daglig leder Hans Vist i Levanger Håndballklubb.
   Lokalavisas redaktør Roger Rein smilte også bredt og nikket anerkjennende, men var muligens noe mer nøktern enn hovedrolleinnehaveren på Backlund...
   - Jeg er sikkert litt subjektiv, men har lov å mene at dette er en av de aller beste akevitter jeg har smakt. Det er stort at vi hedrer vår fantastiske by med en slik, skikkelig drikke. Og i dag har vi lov å være litt kry, mener Knut Strugstad.

Informasjonen om Levangerakevitten «tilfløt» Norske Akevitters Venner i juli 2011.


 tilbake

Livets vann: Restaurantsjef Knut Strugstad ved Backlund Restaurant opplevde et stort øyeblikk da han onsdag 18. mai kunne presentere akevitten Levanger 1836. Det skjedde på 175-årsdagen da Levanger fikk status som by.