Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Frøya akevittforening nådde målet!

Visste du at Frøya er verdens største fiskeoppdrettskommune med mer enn 5000 øyer, holmer og skjær og 4100 innbyggere. Mer enn en holme til hver! Akevittforening har de også og vi var med på «En eggende aften på Bogøya».

Tekst: Anne-Lise Mellbye

Ved ankomsten på Sistranda kai på Frøya ble vi hentet av stedlig NAV-president, Rolf Aas. Han kjørte oss hjem til Toril og Håkon Aas der flere i presidentskapet ventet oss til sosialt samvær og der vi også skulle overnatte. Gjestfriheten strømmet mot oss.
   Håkon Aas skulle vise seg å være litt av en kjøkkenkunstner og gourmet. På menyen sto nytrukket småsei, grillet sjøkreps, kamskjell og multedessert. Enhver Michelin-gjest kunne misunne oss. Utvalgte akevitter og engasjerte venner gjorde måltidet fullkomment.

Historien
Den påfølgende dagen tok Rolf Aas oss med på en guidet tur sammen med kunnskapsrike Guttorm Reppe, historielagsleder og oppdrettsveteran. Han skildret levende fra Frøyas historie, oppdrettnæringen, næringsvirksomhet og den tragiske Titranulykken. I løpet av turen inngikk det flere besøk.
   Turen gikk først til Aqualine, en bedrift som i mange år har samarbeidet tett med oppdrettsnæringen i et av verdens barskeste oppdrettsområder. Aqualine er nå med sin innsikt og lange erfaring blitt en foretrukket leverandør innen oppdrett og utstyr både nasjonalt og internasjonalt.
   Senere fulgte et besøk på SalMar; en av verdens største og mest effektive produsenter av oppdrettslaks, med påfølgende lunsj og orientering hjemme hos den gjestfrie Pål Storø, leder av foredlingen på SalMar.
   Den 16. februar 2009 ble spaden stukket i jorden for InnovaMar og en produksjonshall på 17 mål. InnovaMar er et unikt prosjekt med en totalinvestering i bygg og det fremste på området av topp moderne utstyr. På ett skift er målet å kunne slakte 60.000 tonn laks årlig, hvorav en større andel vil gå til videre bearbeiding før den sendes til kunder og konsumenter over hele verden. Anlegget var imponerende.
   Vi besøkte også minnemerket ved kapellet på Titran etter ulykken i 1899 der rundt 140 mennesker omkom på havet. Under 2. verdenskrig var hele Titran okkupert av tyskerne. I dag kan e som besøkende få omvisning i det tyske militæranlegget som blant annet består av bunkere. Titran regnes også som et av trøndelagskystens mest idylliske fiskevær. Naturen er storslagen med havet rett utenfor stuedøra. Det ble en spennende og innholdsrik rundtur som flere burde hatt glede av.
   Etter et pust i bakken ble vi hentet i båt av Bård Erik og Janne som kom helt fra Bjugn for å være med på festen. Båtturen gikk til øyrekka Mausund, Sula, med besøk på fyret og videre til Bogøya og «Supen Pøbb» der «En eggende aften på Bogøya» ventet. Hvem skulle trodd at en av Norges beste puber ligger på en liten øy med bare 26 innbyggere?

Måsegg
Hele 46 medlemmer hadde meldt seg på. De fleste ankom med ferge eller båt, og noen faktisk i egen båt helt fra Bjugn og Trondheim. Antallet bidro til en tett og intim atmosfære. Styret i Frøya Akevittforening hadde tatt ansvaret med å lage kortreist mat. Det ble servert buffet med blant annet måsegg (sanket av Guttorm Reppe), pubens fiskesuppe, djevelegg i forskjellige varianter og diverse lokale laksevarianter med tilbehør – og selvsagt med tilhørende akevitt i glasset!
   Som President i NAV lovet jeg da Frøya Akevittforening ble stiftet at hvis de greide å verve mer enn 60 medlemmer, skulle jeg komme på besøk. Dette ble understreket under måltidet. Takket være stor innsats fra Håkon og Berni består foreninga nå av 119 medlemmer med adresse Frøya.
   Den eggende kvelden langt uti havgapet ble trivelig – med allsang, gode historier – og med en seremonimester som tok oss med på akevittsmaking der alle ble utfordret til å skjerpe sine sanser. Akevittforeningen hadde selv investert i nye akevittglass for bedre å kunne nyte de edle dråpene.
   Høydepunktet ble kanskje utnevnelse av Frøya Akevittforenings første æresmedlem. Utmerkelsen ble gitt til akevittelsker Guttorm Reppe som gjennom sitt 80-årige liv har gjort en formidabel innsats for å synliggjøre kystkulturens betydning for Frøya og Norge.
   En takk for stor takk for gjestfrihet og for et uforglemmelig besøk.


 tilbake