Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Midtnordiske kulturdager setter Norge på kartet

Vi ankom Rørvik og Norveg – senter for kystkultur og kystnæring – sent onsdag kveld for gjennomgang av program, festsal, kjøkken og lager, – og for å avlevere fat, dekorasjonsutstyr, diverse akevittmateriell og blad. Med oss hadde vi også en spesialkomponert ankerdram døpt «Norvegr».

Tekst: Anne-Lise Mellbye

Anne Grete Walaunet, foreningens president, alltid like entusiastisk, utarbeidet umiddelbart en egen etikett, – og en beskrivelse av den gamle tradisjonen med ankerdram for plassering på flaskens bakside. Torsdag møtte vi kjøkkensjef og kjøkkenbetjening for orienteringer, samt ledelsen for «Norveg». Senteret er en attraksjon og vel verd et besøk. Den islandske arkitekten Gudmundur Jonsson har på en fremragende måte forent det historiske med det moderne og framtidsrettede og bygget kan regnes blant kystens mest spektakulære landemerker. For hva symboliserer kyst-Norges rike historie og viktige framtid bedre enn en skute for fulle seil?
   Norveg har allerede blitt en nasjonal kulturskatt. I tillegg til utstillingene, de kulturelle aktivitetene og den spennende arkitekturen, kan stedet friste grupper med spennende gourmetmat i husets innbydende restaurant.

Ost og akevitt
Vi hadde et ønske om å presentere ulike norske oster kombinert med spennende geléer, rømme, smør, honning, valnøtter, aprikos, stangselleri, pærer samt blå og grønne druer for det nordiske selskapet. Ostene ble servert godt temperert og presentert på en noe annerledes og overraskende måte. Både ostene, smaken og kombinasjonene ble en suksess.
   Vi overhørte følgende: «Norske oster er i særklasse. Her er det nye smaker, ja, virkelig en opplevelse!»
   Følgende oster ble presentert: Lagret Balsfjord, Vellagret Jarlsbergost, Ridderost, Gamalost fra Vik, Dovreost Snøhetta, Selbu blå fra Ostecompagniet og Karveost og Edelblå fra Gangstad. Norsk ost ble da også samtaletema ved bordet; nye spennende smaker. Også den norske Gamalosten smakte sammen med sødme og meierismør, og de norske ostene fikk stemplet kvalitetsoster.
   Server norsk ost med kjærlighet og stolthet – og gjerne med en tilpasset akevitt. Husk også at osten skal være temperert.

Kystkultur
Torsdagens feiring av Hurtigrutens dag, der både sydgående og nordgående hurtigrute la til kai, ble en folkefest. Den interessante konferansen der søkelyset ble satt på kystkulturlandskapet, – markeringen av Magnhild Haalkes 125 års jubileum, – og fredagens spel «Trua og saltet» i Garstadvågen, var store opplevelser. Knapt et øye var tørt. I år ble spelet av avisene anmeldt som det beste noen gang. Besøk det gjerne ved anledning.
   Lørdagen ble benyttet i salgsbodene og de gamle sjøbodene i markedsgaten. Temaet var «Min båt er lastet med» der nordiske utstillere presenterte alt fra selkjøtt, selskinn kofter, fisk av ulike sorter, geléer, keramikk, tekstiler og kunst med mer. Blant disse hadde NAV «Folden» sin bod der det ble solgt alt fra slips til visebøker og medlemskap. Standen ble bemannet av presidenten i NAV og Sofie Leirvik fra det stedlige presidentskap. Humøret var på topp og flere nye venner ble vervet.

Fiskarbonden
På lørdagens kystkulturkveld der Landbruks- og matministeren, fylkesordfører og representanter for de midtnordiske områdene var til stede, ble fiskarbonden presentert gjennom et spektakulært bord som stadig ble nevnt i de mange talerene. Ingen tvil, norske smaker frister også nordiske venner!
   En liten hilsen, ankerdrammen «Norvegr», ble overrakt Finlands representant av presidenten fra Folden Aquavitforening. Samtidig fikk gjestene en smak av denne i glasset og det ble skålt for det nordiske samarbeidet. Flere ville gjerne ha oppskriften, men selv ikke statsråden fikk vite denne. Oppskriften tilhører Norveg.
   Vi har et land vel verd å besøke, og Rørvik bør stå høyt på listen både når det gjelder opplevelser og ikke minst hyggelig vertskap.


 tilbake

Norveg - Senter for kystkultur og kystnæring i Rørvik. Arkitekt er Gudmundur Jonsson. Foto: Thomas Mayer Erco Leuchten.NAV_president Anne-Lise mellbye i prat med Sigmund Alsaker,direktør ved Norveg - Senter for kystkultur og kystnæring i Rørvik.