Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Opplev smaken av Lofoten!

Lofoten har fått sin egen Mat og akevittvei! På en strekning i underkant av 13 mil finner du syv gode restauranter. Man kan bruke en eller syv dager på turen. Restaurantene ligger fra Svolvær i øst til Sørvågen i vest. Med signaturretter av lokal mat inviteres du til å smake på regionen! Forrett og dessert er det også. Og selvfølgelig er alt med akevitt til! Vi inviterer deg til en smakebit der vi starter lengst øst i Lofoten.

Børsen spiseri ligger på Svinøya i Svolvær havn. Restauranten ligger i en gammel brygge fra 1828 hvor det fremdeles lukter tjære og tre. Resepsjonen ligger i den gamle landhandelen der tau, lamper, esker og sysaker er der det tilsynelatende alltid har gjort. Børsen har i mange år spesialisert seg på tørrfisk. Bare hør: Tørrfiskravioli i timian med Baccalao akevitt til forrett, mens signaturretten selvfølgelig er Tørrfisk Royal. Dette er en utvannet og dampet tørrfiskfilet med blant annet gulrotstuing og eggesmør der vi anbefaler Gammel Oppland.

Et steinkast unna er Restaurant Du Verden. I motsetning til Børsen ligger Du Verden i et nytt og modernistisk bygg med fantastisk utsikt over torget og havna. Restauranten eies og drives av en av landsdelens mest kjente kokker Roy Magne Berglund der han bruker tradisjonelle råvarer på nye måter. Til forrett serveres lakseterrinen med ingefær og urter serveres med Gilde taffel, mens signaturretten er en spennende klippfisk av sei med Gammel Oppland til.

Noen kilometer unna ligger Akevittloftet på Nyvågar i Kabelvåg. Her finnes over 90 ulike akevitter og mange godbiter. Kunnskapen og lidenskapen for akevitt er stor på loftet og vi anbefaler sterkt et besøk. Akevittloftet er det eneste autoriserte serveringssted for norsk akevitt i Nord-Norge. Til vanlig brukes loftet i ulike møter og mindre grupper. I sommer er det servert husets bacalao her. Selvfølgelig med akevitt til.
  
I hovedbygningen ligger restauranten Lorchstua. Her serveres fiskesuppe med lettrøkt laks serveres med Lysholm Linie og den tradisjonelle boknafisken med gulrotstuing, baconfett og mandelpoteter og Gammel Oppland. Nyvågar ligger i det som fra gammelt av var et av Nord-Norges få store handelssteder Vågar. I det samme området ligger både Lofotakvariet, Lofotmuseet og Galleri Espolin. Espolin Johnson var og er en av landsdelens mest kjente kunstnere og selvfølgelig henger bildet av Fembøringen på galleriet. Fembøringen er på etiketten til Maquavit – den Nord-norske akevitten. Galleriet et vel verdt et besøk med både Espolins egne verk og andre kunstneres utstillinger.

I Henningsvær ligger Bryggehotellet midt i det som tidligere var en travel havn vinterstid. Fra november til oppunder jul er det populære førjulseventyret med mulighet for å handle i de mange små butikkene i Værret. Bryggehotellet er et lite og intimt hotell der restauranten ligger med en panoramautsikt over havnen. I restauranten Den blå fisk har de pannestekt russekrabbe som anbefales like mye som den hvitløksmarinerte tørrfisken, smørstekte rotfrukter og grov potetpure. Henholdsvis med Gilde taffel og Maquavit til.

Et lite stykke lenger vest i Lofoten ligger Stamsund og Skjærbrygga. Her syder det av kreativitet med tre faste teater, gallerier og kulturskole. Hurtigruta anløper daglig og dette er også basen for trålerflåten i Lofoten der det daglig landes fisk til filetproduksjon. Skjærbrygga ble bygget på et skjær i 1845 og har blant annet vært dampskipsekspedisjon og hatt mottak og tilvirking av saltfisk og tørrfisk. Skjærbrygga serverer fiskesuppe med både laks og torskebiter i. Det maritime til tross, her servers det beste Lofotlammet i regionen. Simers taffel og Sommerakevitt anbefales.

Du kan nesten leve deg gjennom flere hundre år med fiskehistorie når du besøker en del av serveringsstedene i Lofoten. På Reine ligger Gammelbua i en klynge av gamle, men moderniserte rorbuer. Rorbuer som i sin tid var hjemmet og arbeidsplassen til tilreisende fiskere om vinteren. Reine har i over 234 år vært forbundet med fiske, handel og overnattingsvirksomhet. Hvalkjøtt er noe uvant for enkelte, men Lofoten har en lang historie med hvalfangst. Vi anbefaler Fru Lysholm til hvalsalaten, en salat med lokale vaktelegg! Signaturretten er fantastisk ishavsrøye og kongekrabbe med Gilde taffel.

Nesten ved veien ende er siste – eller første stopp på ferden alt etter i hvilken ende du starter. Her ligger Restaurant Maren Anna som har vært både trandamperi og hermetikkfabrikk i sin tid. Som ved mange av restaurantene går det godt an å sitte ute i solveggen på fine dager. Krepsehalene med snøfrisk, rødløk og lodderogn går godt til Dill akevitten. Her er en tredje variant av tørrfisk som signaturrett. Her serveres tørrfisken akevittmarinert og grillet med rødløk, tomatsalat og aiolipoteter.

Det er en utfordring å få lofotinger både til å drikke akevitt og til å servere det. Arcus har hjulpet oss med å lage en egen akevitt, en ankerdram tilpasset det nordnorske lynne. Etter gammel tradisjon var det vanlig at vertskapet kom ned i fjærestienene for å ta i mot de sjøfarende med en ankerdram etter at båten var fortøyd. Mat og akevittveien – Lofotens engen akevitt og ankerdram har fått det klangfulle navnet Lofotr. Lofotr er blandet med utgangspunkt i det nord-norske humør og Maquaviten er selvfølgelig sentral. Tilbakemeldingene er at den er veldig godt mottatt og Lofotr kan serveres både som en ankerdram og som en «Aquavec».


Alle steder serveres det selvfølgelig dessert med akevitt til. I Nord-Norge har vi god tilgang til både bær og ville vekster. Til avslutning frister vi med utvalg av desserter som hjemmelaget fløtepudding eller sjokolademousse, multepannacotta og Crème brüle eller kanskje granité med akevittkrem eller tilslørte fiskerjenter med rabarbrasorbet

Om mat og akevittveien
«Mat og akevittveien – Lofoten» er et samarbeid mellom LofotenMat og Norske Akevitters Venner. Vi har plukket ut restauranter er kjent for å ha god mat av norske og aller helst lokale råvarer. Vertskapet er utrolig viktig siden de er ambassadører for produsentene. I år samler vi erfaring for å kunne etablere generelle krav og generell evaluering av prosjektet. Vi håper både på å kunne utvide med flere restauranter og samtidig at det kan etableres flere «Mat- og akevittveier» i Norge.

Ankerdram
Reiser du med hurtigruten og blir med på «Hunting the light» er muligheten absolutt til stede for å stoppe på Lofotr vikingmuseum. Her vil du kunne oppleve et fantastisk vikingmuseum der du blir kledd i kappe for så å spise gilde i Gildehallen med fyr på grua. Du er garantert røyklukt i håret! Før turen går tilbake til Hurtigruta vil du få ankerdrammen, en Lofotr!

Kontaktopplysninger
Børsen spiseri, www.svinoya.no, 76 06 99 30
Du Verden, www.duverden.net, 76 07 70 99
Akevittloftet og Lorchstua, www.nyvagar.no, 76 06 97 00
Den blå fisk, www.henningsvaer.no, 76 07 47 50
Skjærbrygga, www.skjaerbrygga.no, 76 05 46 00
Gammelbua, www.reinerorbuer.no, 76 09 22 22
Maren Anna, www.lofoten-info.no/marenanna, 76 09 20 50

Mer informasjon får du hos Anne Karine Statle, LofotenMat
www.lofotenmat.no, 76 06 42 09


 tilbake