Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Den store akevittguiden - fra A til Å

Været er det ingen som styrer, og årets påske har vist seg noe vekslende. Løsningen er selvsagt en god bok eller kanskje en akevittguide der en kan teste hva de medferierende kan om akevitt?

 A – Aquavit:
Norsk nasjonaldrikk med sterke tradisjoner. Navnet akevitt kommer fra det latinske «aqua vitae» som betyr «livets vann».

B – Bøkkere:
En bøkker jobber med å vedlikeholde eikefatene, som primært er laget av hvit amerikansk eik. Fatene er viktige produksjonsfaktorer i fremstilling av akevitt og likør. I Norge fatmodnes svært mye av den akevitten som produseres.

C – Cocktail:
Akevitt er hovedingrediens i en rekke populære cocktailer. En av dem heter Aquatini og så dagens lys på en Oslo-restaurant på 1960-tallet. En annen populær er Linie Champ, basert på Linie akevitt og champagne. Den mest kjente akevittdrinken er Fjellbekk, som lages på Linie Aquavit, Vikingfjord vodka, sitronbrus, lime og is.

D – Damer:
Akevitten får stadig flere tilhengere blant kvinner. De siste årene er det utviklet flere mildere typer som er kvinnenes favoritter. Fru Lysholm Aquavit har litt lavere alkoholstyrke enn klassikeren Lysholm Linie, og går rett hjem hos kvalitetsbevisste kvinner.

E – Ekvator:
Linie akevitt har fått navnet sitt etter tradisjonen med å sende eikefatene med akevitt til Australia og tilbake igjen med skip. Den har dermed passert ekvator – eller linien – to ganger. Konstant bevegelse, varierende temperatur og skiftende luftfuktighet på reisen bidrar til Linie akevittens unike smak. Dagens linieakevitter, Løiten Linie og Lysholm Linie, sendes fortsatt tur-retur Australia med skip.

F – Fat:
En viktig del av det som skiller norsk akevitt fra andre akevitter er at de modnes på eikefat tidligere brukt til sherry. Fatene bidrar til akevittenes smak og farge, avhengig av lagringstid og om det brukes gamle eller nye fat.

G - Gilde Non Plus Ultra:
Navnet på den akevitten som har lengst fatmodningstid i Vinmonopolets sortiment av norske akevitter. Den produseres av Arcus, og modnes på gamle sherryfat i 12 år. Navnet Gilde var resultatet av en intern navnekonkurranse i Vinmonopolet i 1953.

H – Historikk:
Brennevinsfremstillingen i Norge har røtter tilbake til 1500-tallet, og det var kirkens menn som sto bak de første forsøk i destillasjonskunsten her hjemme. Det brennevinet som fremfor alt har vært og er oppfattet som det norske brennevinet, er akevitt. Historien om brennevin i Norge er derfor i stor grad historien om hvordan akevitten har utviklet seg til dagens produkt.

I – Innovasjon
Selv om man holder seg til gamle oppskrifter og tradisjoner, er akevitt i aller høyeste grad et innovativt produkt. Hvert år kommer det nye og spennende varianter med moderne innpakning.

J – Juleakevitt:
Den årlige juleakevitten kom på markedet første gang i 1988, og ble en umiddelbar suksess. Dette er den første akevitten i Norge med årgangsbetegnelse, hvor resepturen og designet varierer fra år til år. Gilde Juleaquavit 2009 er den 22. i rekken, og tradisjonen tro inneholder resepturen akevitt fra alle de tidligere årgangene. Akevitten er en smaksrik og velkomponert akevitt. I likhet med juleakevittene fra de siste årene har 2009-årgangen ligget til modning på utvalgte sherryfat i cirka to år. Dette gir juleakevitten en elegant eikekarakter med utsøkte, velavrundede sherrytoner i smaksbildet.

K – Krydder:
Karve er det viktigste krydderet og er nesten alltid brukt i akevitten. For å kunne kalle et brennevin for akevitt må det inneholde karve og/eller dill, og ha en alkoholstyrke på minimum 37,5 volumprosent. En rekke andre kryddere brukes i fremstillingen av akevitt, som for eksempel anis, stjerneanis, fennikel, koriander, sitronskall og pors.

L - Livets Vann:
Det latinske navnet på akevitt er aqua vitae – Livets Vann. Man anså brennevinet for å være et legemiddel, et «aqua vitae»- som ga lindring og helbredelse for de fleste sykdommer.

M – Modningsprosess:
«Storebror» blant akevittprodusentene, Arcus, har cirka 9000 eikefat som hvert rommer 500 liter. Fatene kjøpes fra Spania, og er tidligere brukt til fremstilling av Oloroso sherry i Jerez-distriktet i Sør-Spania. Fatene avgir sherryrester og fataromaer til akevittene under modningsprosessen.

N – Norske Akevitters Venner:
Foreningen Norske Akevitters Venner har et ønske om å bidra til å utvikle kunnskapen om de norske akevittene, skape synergi mellom norsk mat og akevitt, og ikke minst øke antallet gode møter rundt bordet. Foreningen har nærmere 6.000 betalende medlemmer.

O – Oppskrifter:
Arcus lager sine akevitter på de samme oppskriftene som brennevinsprodusentene brukte for 100 år siden. Oppskriftene er strengt hemmelige, og bevares som statshemmeligheter.

P – Poteter:
Brennevinet som benyttes i norsk akevitt er laget av poteter. Svensk og dansk akevitt er laget av kornsprit. I Norge tok poteten over kornets rolle i norsk brennevinsproduksjon på 1700-tallet, ikke minst fordi man fra en gitt åkerlapp kunne fremstille tre ganger så mye brennevin av poteter som fra korn.

Q – Quiz:
Akevittguiden kan du bruke til å lage din egen Akevitt-quiz. Morsomt til neste akevittlag!

R – Rekord:
Arcus solgte ca. 2,5 millioner liter akevitt i fjor. Det var 200.000 liter mer enn året før. Over halvparten, 1,3 millioner liter, gikk til eksport, og det er spesielt er tyskerne glad i norsk akevitt.

S – Skandinavisk:
Akevitt regnes som det nasjonale brennevinet både i Sverige, Danmark og Norge.

T – Trøndermat og akevitt:
Den tradisjonelle trønderske retten Inderøy-sodd har fått sin egen følgesvenn; Lysholm Sodd Aquavit. Den har et tydelig fatpreg og en harmonisk duft av krydder med innslag av karve, vanilje og anis. Smaken er avrundet og mild, og kompletterer det salte soddet og skjenningen, et søtlig flatbrød som ofte spises sammen med sodd.

U – Ulovlig:
Brennevinsforbudet i Norge ble innført i 1919. Da var det kun tillatt å få kjøpt brennevin til medisinsk bruk, og på resept fra lege. I 1923 ble det skrevet ut 1,8 millioner resepter på helsebringende brennevin. Akevitten hadde blant annet positiv effekt på magen…

V – Verdensmester:
Verdens beste akevitt er norsk! Dette er nok en gang bekreftet gjennom 2009-utgaven av International Wine and Spirits Competition i London, der Gammel Opland ettermodnet på portvinsfat ble kåret til «Best in Class». I tillegg ble det sølvmedalje både til Gammel Reserve og Simers Taffel Aquavit i klassen for Clear Aquavit.

W – Wilh. Wilhelmen:
Rederiet frakter fremdeles dagens linieakevitter tur-retur Australia. Hver måned blir et nytt parti lastet om bord og tatt med på en sjøreise som varer i omtrent fire måneder. Det betyr at over 1000 fat med Linie akevitt til enhver tid er ute på sjøen. En morsom detalj er at det betales for frakten til Australia - mens returen dekkes av rederiet. Slik har det vært siden det føste partiet ble sendt.

X – X-Faktor:
Akevitten regnes som X-faktoren på de fleste julebord og sosiale tilstelninger i førjulstiden. Uten akevitten på bordet vil aldri stemningen bli den samme. Nå er akevitten også et fast innslag hos mange i påsken.

Y – Yndet:
Norsk mat- og drikkekultur er blitt et yndet tema for entusiaster landet rundt. Hvert år blir det arrangert flere hundre tilstelninger der norsk mat og drikke står i fokus.

Z – Zero:
Akevitt kommer aldri til å bli produsert som alkoholfri drikke. I henhold til EUs regelverk skal alkoholstyrken være minst 37,5% vol.

Æ – Æresmedlemmer:
Norske Akevitters Venner har flere æresmedlemmer. En av dem er NRK-profilen Torkjell Berulfsen.

Ø – Øl og akevitt:
To drikker som utfyller hverandre på bordet. Hvilke kombinasjoner som passer best sammen er vitenskap i de mest entusiastiske miljøene, men ett er alle enige i. Rekkefølgen er først øl - så akevitt.

 Å- Årgang:
Gilde Juleaquavit er den første norske akevitten med årgangsbetegnelse. Både resept og design varierer fra år til år.


 tilbake