Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Ny skandinavisk undersøkelse: Akevitt mest populært til påske

Akevitten er det klart mest populære påskebrennevinet i Skandinavia. Og danskene er langt mer trofaste mot «nasjonalbrennevinet» enn vi nordmenn. Akevittekspert Halvor Heuch hos brennevinsprodusenten Arcus mener danskene er flinkere enn oss til å nyte livet.

En undersøkelse utført av Norstat på vegne av brennevinsprodusenten Arcus, viser at akevitt er det mest foretrukne brennevinet i påsken i Skandinavia. I Norge er akevitten likevel mindre populær i påskehøytiden enn i våre kontinentale naboland: 21 prosent av nordmenn drikker akevitt til påske, mot 54 prosent i Danmark og 45 prosent i Sverige. I Norge står cognac, vodka og kremlikører vesentlig sterkere enn i de andre landene.

Sosiale dansker
Danskenes trofasthet til akevitten henger sammen med de gode mattradisjonene, mener akevittekspert Halvor Heuch.
– Danskene har en mat- og drikkekultur der akevitten er en naturlig del av matbordet. De serverer gjerne retter som posteier, sild og rekesmørbrød, der akevitten virkelig kommer til sin rett. I Danmark er måltidene i større grad en sosial aktivitet, og de kan tilbringe timevis ved bordet. Våre naboer er rett og slett flinkere til å nyte livet enn oss nordmenn, sier Heuch.
   Undersøkelsen viser at akevitt regnes som en festdrikk i hele Skandinavia, og nesten utelukkende konsumeres ved spesielle anledninger. De fleste skandinaver drikker akevitt til mat, og i motsetning til vin er det ikke en «kosedrikk» som drikkes i eget selskap.

Akevittsalg øker mest
Selv om akevitt ikke slår cognac som norsk favorittbrennevin, får stadig flere øynene opp for kulturarven. Akevitt er den kategorien som øker mest på Vinmonopolet i 2009, med en økning på 4,5 prosent siden 2008. Fra påsken 2008 til påsken 2009 var det en økning på hele 7,1 prosent.
– Selv om det selges mest akevitt i november og desember på Vinmonopolet, er akevitt i ferd med å bli en drikk som nytes hele året og til alle typer mat. Tallene våre tyder på at nordmenn i økende grad inkluderer akevitt i påskefeiringen, men det er for tidlig å konkludere med en klar trend, sier Annette Fosaas, informasjonssjef hos Arcus.

Halvor Heuchs gode påskeanbefalinger:

Lammeskank
Passer godt å ta med på tur, i lavvo, kan nytes på snøborgen eller i hytteveggen.
Lettrøkte, saltede lammeskanker legges i gryta med smør og småputrer i 2 til 2,5 time. Rotgrønnsaker som gulrøtter, kålrot og kålrabi legges i og trekkes til de er ferdige. Ta med alt ut i solveggen med flatbrød og rømme til. Lammeskankene kan spises med hendene.

Serveres med Fjøllmat akevitt og en kald, fyldig, litt mørk øl, for eksempel en bayer eller en blanding av pils og bayer.

Potetens velsignelse
2 cl. Løiten Linie Aquavit
2 cl. Sankta Sunniva likør
1/2 ts demerara sukker (brunt uraffinert sukker)
Kald kremfløte som 1/2 piskes litt stiv

Lages på samme måte som en Irish Coffee med et kaldt fløtelag på toppen.

Løitens akevittbanan
Løs opp 2 spiseskjeer med brunt sukker i en skvett sitronsaft og en liten skvett vin eller noe sherry i en stekepanne eller liten gryte. Ta et rivjern og tilsett rasp av skallet på en appelsin, sammen med en teskje knust nellikspiker og 1 teskje kanel. Surr dette sammen og lag en god saus. Så tar du en banan, skreller den, deler den i 4 og varmer opp denne i sausen til bananen er myk og lun. Legg dette i en skål, legg på et par kuler med vaniljeis, og slå over 2 cl. med Løitens Aquavit likør. Litt revet sjokolade som pynt setter en spiss på det hele.

God påske!


 tilbake