Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Hoff med nytt rektifikasjonsanlegg

11. oktober 2007 åpnet Hoff Norske Potetindustrier et nytt kombinert brenneri og rektifikasjonsanlegg på Gjøvik. Med det skulle nok potetsprit til akevittproduksjonen være sikret.

Tekst og foto: Lars Ole Ørjasæter

Hoff-nestor Anders Haugum – som i en mannsalder har vært sjef for brenneriet på Sundnes på Inderøy i Nord-Trøndelag, var dagens toastmaster. Han fortalte om det nye anlegget til NOK 60 millioner som har en kapasitet på 12.000 liter 96 volumprosent sprit i døgnet. Litt omregnet skulle det bli nok til vel 35.000 flasker akevitt per dag – basert på 105 tonn poteter.

Gammel Opland
Det var Gjøviks avtroppende ordfører Kåre Haugen som hadde fått det ærefulle verv å åpne anlegget. Dette skjedde ved å knuse en flaske Gammel Opland mot veggen på bygget, og vi lurer på om ikke ordføreren felte en tåre – ikke på grunn av den høytidelige seremonien – men på grunn av flasken som ble knust...

Landemerke
Det nye anlegget rager 31 meter opp i luften, men på grunn av arkitektens kyndige hånd har bygget fått en utforming som gjør det mindre ruvende. Anlegget er levert av tyske GEA Wiegand i Ettlingen, og er et moderne prosessanlegg der det meste er automatisert. Derfor skal de som tidligere styrte med destillasjonskolonnen nå både ta seg av destillasjon og rektifikasjon uten å bli overarbeidet.

Bildene:
Hoff bedyrer fortsatt at «enkelte poteter sprer mer glede enn andre», noe vi selvsagt er enig i.

Den høytidelige åpningen av anlegget tenderte til alkoholmisbruk.

Nok av pumper og rør å holde styr på – og nok «finsprit» til en uhorvelig mengde akevitt.

Trubaduren Thor Karseth sto for underholdningen.


 tilbake