Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:








     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Potetens velsignelse

Irish Coffee er ut - og Potetens velsignelse er inn! «Den norsk ekaffedrinken» ble utviklet av kvalifiserte skjønnere under en dugnad hos Vinmonopolet den 6. januar 1995.

Oppgaven besto i å finne fram til en perfekt blanding av norsk brennevin og velsmakende kaffe, og ankermann var Jahn Nesset, daværende regjerende verdensmester i cocktailmixing.

Lanseringen skjedde på Storhusholdningsmessen 1. mars samme år, og siden har drinken blitt nydt ved peisen etter en god tur, som «after ski drink», som avslutning på et vellykket måltid - eller som en spesiell smaksopplevelse for seg selv.

Noen tips
Bruk en ekstra mørk, fyldig kaffe og dosér 100 gram kaffe per en liter vann. Kaffen kokes og glassene kan med fordel varmes opp på forhånd for å unngå sjokket mellom kaldt glass og varm kaffe. Kaffedrinken vil også holde seg varm lengre.

Ta først 1/2 ts brunt sukker (demerara) i glasset. Hell i litt varm kaffe og rør sukkeret godt ut. Tilsett 2 cl Lysholm Linie og 2 cl St. Hallvard likør (opprinnelig ble Sankta Sunniva benyttet). Resten av kaffen helles i slik at det blir totalt 8 cl væske i glasset. Lettvispet, tyktflytende kremfløte helles forsiktig over. Hell på baksiden av en skje slik at kremen legger seg som et lokk over kaffen. Kremlokket holder også på varmen.

Kaffedrinken skal ikke røres - og drikkes gjennom kremlokket. Sugerør skal ikke benyttes - og en eventuell «krembart» er bare sjarmerende.

Idé og opphav til Potetens velsignelse er medlem nr 16786 Reidar Dieserud som til daglig styrer med Lucullus matgleder.


 tilbake