Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Hroar Dege

Hroar Dege ble utnevnt til æresmedlem av Norske Akevitters Venner 16. mars 2000.

Hroar Dege til minne

Det var med sorg vi mottok budskapet om at vårt kjære æresmedlem Hroar Dege var gått bort. Han var på mange måter det norske gourmetkjøkkenets far. Han lå et hakk foran de andre, og alt under OL i 1952 satte han matkulturen på dagsordenen. Dette ble senere fulgt opp i 1994.

Rhoar Dege satte krav til kunnskap og totalkvalitet. Han ville by gjestene på det beste. Dette avspeilet seg også i hans restaurant «Det blå kjøkken». Hans brennende interesse for kokkefaget gjorde at han skrev mange bøker, for på den måten å kunne dele kunnskapen med flere.

For oss som var så heldig å lese de første bøkene hans, brakte han noe nytt inn i kjøkkenet, og hans stolthet og glede smittet over på oss. Han inspirerte unge kokker og fikk dem til å forstå at mat er kunst – at mat er kultur. Han var levende opptatt av den norske mat- og drikkekultur og mente at den burde fremheves.

For norske akevittvenner har hans bøker om Christopher Blix Hammer, den norske akevittens «far», og «De norske akevitter» vært lest med stor interesse. Bøkene er fortsatt til stor hjelp når de norske akevittenes historie skal skildres.

Hroar Dege var en ener og en foregangsmann, noe som ble belønnet med St. Olavs orden. Vi lyser fred over hans minne.

Anne-Lise Mellbye tilbake

Foto: Christian Brun.