Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Sommerkveld ved lensene

Glommabreddens Akevittlaug, Nedre Romerike, bestående av de fire kommunene Aurskog-Høland. Fet, Nes og Sørum, hadde et vellykket sommerarrangement ved Fetsund Lenser fredag 1. juni 2007. Dermed har vi oppnådd vårt første mål om å ha arrangement i alle kommunene.

Tekst: Hege Udnæs Hoel
 
Fetsund lenser er et nasjonalt kulturminne og har navnet etter det store lense- og sorteringsanlegget for fløtingstømmer ved Fetsund. Det var i drift mellom 1861 og 1985 og er eneste gjenværende i Norge, fredet som teknisk-industrielt kulturminne i 1989.

Vi ønsket å lage en avstressende kveld med omvisning på Lensemuseet , testing av tre akevitter til gjeddekaker (lenseburger), grillpølser med tilbehør og øl. Etterpå markere vi Linjeakevittens 200 år over Linjen med kaffe, marsipankake med logo og linjeakevitt.

Hele 78 deltagere møtte opp i øs pøs regnvær, og det sa seg selv at alt måtte foregå inne i Trådbua. Men det ble vellykket likevel. Lokalet ga den rette stemningen for et hyggelig samvær. Vi ble ønsket velkommen av museets bestyrer Anna Kristine Jahr Røine, og museets egen historiker, Per Emil Berg, ga oss et interessant foredrag.

Så var det tid for prøvesmaking. Gjestene ble utfordret til å smake på Sommerakevitt, Simers taffel og Gammel Reserve for deretter å stemme for den som smakte best til lenseburger. Gammel Reserve fikk 37 stemmer og gikk av med seieren. Skålemesteren vår, Jorid Holmsen, bidro med nyskrevet sang og fikk også stemningen opp med sang til vårt lokale «husorkester» hvor også seremonimester Viggo Aker Olsen bidro med saksofon.

Ellers bidro presidenten vår med en hyllest til Linjeakevittens 200 års markering og fortalte om dens tilblivelse. Marsipankake og linjeakevitt er bare helt perfekt! En av gjestene, trønderen Siri Ulvin, ga oss også gode opplevelser med viser av Otto Nilsen.

Gjestene hygget seg og alle var enige om at nok et vellykket arrangement var vel i havn.


 tilbake