Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

NAV Ytre Namdal og Bindal - «Folden Aquavitforening» stiftet

Torsdag 22. mars ble Folden Aquavitforening formelt stiftet under årets Skreifestival. I et fantastisk vær ble turen tatt ut til fiskeværet Nordøyan. Det kjørte båter fra både Rørvik og Kjønsøya. 18 medlemmer, President Jon Rostad og kona Grete fra NAV avd. Trøndelag, Bengt Wilson og Wenche Andersen fra NAV sentralt/Bladet Glad i Mat/AquaVIT og journalister/fotografer fra Adresseavisa og NRK Trøndelag tok turen utover denne flotte kvelden.

Tekst: Sofie Leirvik
Foto: Steinar Johansen, Namsos


I tillegg var allerede 11 medlemmer på plass i fiskeværet. Etter en fantastisk overfart i et nydelig kveldslys, ble vi godt i mottatt på kaia i Nordøyan. Inne i butikken fikk vi servert en god og varm «kommar» som ble kalt Handsaræva - sammen med akevittlikør. Navnet skriver seg fra en dyp bergsprekk oppe på øya. Historien sier at alle nye «skårunger» måtte under sitt første vinterfiske vise mannsmot ved å hoppe over denne bergsprekken. Historien sier ikke noe om det var akevitt med i bildet. Noen viste visstnok mannsmot også denne torsdagskvelden, men det var heldigvis ingen som hoppet over Handsaræva mens vi var i Nordøyan.

Oppe i Fiskarheimen hadde mange stått på for at vi skulle få en flott kveld, og det ble det. Etter to runder med sprellfersk skrei, lever og rogn og dertil valgfri akevitt, var det klart for akevittest. Her ble det prøvd ut seks sorter á 1 cl. Glassene skulle plasseres riktig på brettet, og Åge Sydskjør hadde fire riktige. Han ble dermed den heldige vinner av en flaske akevitt (selvfølgelig!). Vi gratulerer Åge.

Så var det tid for orientering og valg. Jon Rostad fra NAV avd. Trøndelag orienterte først om intensjonen for foreningen og dens statutter. Interimsstyrets leder og initiativtaker Anne Grete Walaunet orienterte videre om ideen og om medlemsvervingen. Og her har det gått for seg. På to måneder har lokalforeningen fått 80 medlemmer. Imponerende!

Forslag til nytt navn for lokallaget ble luftet, men etter noen runder med begrunnelse for «Folden», ble navnet stående. Folden er et dekkende navn som ikke maner til kommunestrid og lokaloppgjør, og et navn vi alle kan forenes med - noe som er viktig i trivelig lag.

Navnet «Norske Akevitters Venner avd. Folden» og vedtektene ble enstemmig godkjent. Så var det valg, en seanse som foregikk uproblematisk og i en hyggelig tone, slik det høver seg for en slik ærverdig stiftelse. Disse ble vagt: President Joar Grøtting, visepresident Anne Grete Walaunet, smaker Ivar Frithof Saugestad, skriver Sofie Leirvik, styremedlem Anne Lise Lauten og skattmester Bernt Holand. Valgene var enstemmig.

Sak 3 på programmet var aktivitetsplan. Vi ble rådet av Bengt Wilson (medlem i styret for NAV sentralt) om å konsentrere aktiviteten lokalt til å begynne med, samt å knytte oss opp mot en restaurant, da maten er en sentral del ved foreningens virke. Den foreslåtte turen til Arcus m.m. ble derfor utsatt til fordel for en ny samling på Nordøyan under eggsankingstiden i begynnelsen av mai. Videre ble det ytret ønske om en tur til «Den Gyldne Omvei» (snarvei) og besøk på Sundnes Brenderi. Dette må styret få lov å komme tilbake til. Fastsatt er imidlertid en lutefiskaften i november. Invitasjon vil følge utpå høsten.

Neste sak var budsjett. Det ble avklart at det kun er hovedmedlemmer som utløser «returprovisjon» med kr 30 fra NAV sentralt til regionforeningen. Derfor ble ny målsetting å skaffe 80 hovedmedlemmer. Alle har derved en jobb å gjøre med å verve akevittvenner til foreningen.

Vi takker for en trivelig kveld og unner alle de medlemmene som ikke kunne være med denne gangen en lignende opplevelse.


Bildene:
Fiskeren Sturla Nymo, hjemmehørende i Flatanger,  driver fiske ved Nordøyan. tilbake