Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Litt av en julegave!

Noen av NAVs medlemmer er ivrige akevittsamlere, men det slett ikke alle som får en flaske fra 1891 i julegave. Nå er medlem 16585 den lykkelige eier av en Non PLus Ultra Aqvavit som ble tappet av H. Poulsen & Co.

Tekst: Lars Ole Ørjasæter
 
Det antas at vårt medlem ikke har planer om å smake på innholdet i den dyrebare flasken, men historien bak kan vi ta en smakebit av. Hva vet vi så om firmaet H. Poulsen?
 
Bedriften ble etablert i 1847 med opprinnelse på Hamar og med eget utsalg i hovedstaden. Utpå 1900-tallet var selskapet var en av de siste private vinhandlerne som også tappet sitt eget brennevin. Da Vinmonopolet overtok alt salg av vin og brennevin i 1922 var det samtidig ubønnhørlig slutt for H. Poulsen & Co. som selvstendig vinhandel – selv om de ikke ble tvunget til å avvikle på timen. Vinmonopolet la til og med sitt hovedkontor til H. Poulsens lokaliteter i Rådhusgata 6 (samt Rådhusgata 4 der konkurrenten P.A. Larsen hadde holdt til).
 
I begynnelsen tilbød Vinmonopolet akevitter – hele 25 i tallet – både fra de gamle vin- og brennevinshandlerne og i egen tapning. H. Poulsen & Co’s Destill. på Hamar listeførte akevitter med fem og ti års fartstid på fat samt en årgangsakevitt fra 1898. I 1925 ble H. Poulsen & Co’s Destill. kjøpt av A/S Jørgen B. Lysholm, men noe senere samme år ble Lysholm overtatt av Vinmonopolet.
 
I 1927 viser Vinmonopolets prisliter at H. Poulsen og selskapets akevitter definitivt har blitt historie, men det er faktisk fortsatt rester fra en svunnen tid bevart på flaske – noe vårt medlem nummer 16585 er glad for.


 tilbake