Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Velsmakende akevitthelg på Lyngørporten

Båttur med lokal guide på Lyngørfjorden, sol fra blå maihimmel, rause porsjoner med rødmende, smakfull fiskesuppe og en gyllen dram i glasset. Sørlandsidyll på sitt aller beste!

Tekst: Unn Karin Olsen, Foto: Lars Ole Ørjasæter
 
Alt satt som det skulle da den noen timer gamle Aust-Agderavdelingen av Norske Akevitters Venner la fra kai den første lørdagen i mai. De få tilreisende akevittvennene fra Rogaland, Oppland, Hedmark og Oslo fikk oppleve Sørlandet fra sin blideste side, selv om fisket var heller skralt. Mat og drikke hadde vi i rikt monn, og med en frisk bris rufsende i håret kunne vi nyte noen trivelige timer om bord på Lyngholmen.
 
Regionforening stiftet
Hele den første helga i mai sto i akevittens tegn på Lyngørporten, et kurssenter med utsøkt restaurant som ligger på Gjeving ved Lyngørfjorden, mellom Risør og Tvedestrand. Det var fullt hus med rundt åtti til bords både fredag og lørdag. Fredag 5. mai ble NAV avdeling Aust-Agder – med tilnavnet Møkkalasset eller en lokal holme – stiftet. Ildsjel Inger Røisland fra Tvedestrand ble ved akklamasjon valgt til leder av interimsstyret. Allerede før avreise fra Lyngørporten hadde den energiske damen i samarbeid med daglig leder Jan G. Larsen på Lyngørporten bestemt tilsvarende arrangement neste år. De første påmeldingene kom ved utsjekkingen! Den samme Røisland skal ha mye av æren for at lokalavdelingen allerede har 136 medlemmer. Målet er 200 før året er omme. Vi vil ikke bli forundret om det går.
 
Sjømat med akevitt
Lyngørportens daglige leder Jan Larsen og restaurantsjef Frode Randen er nesten like entusiastiske; begge har et sterkt forhold til bordets gleder med lang fartstid i kokketøy. På kjøkkenet sto ellers kjøkkensjef Kristian Karnell for ideene. Fredag kveld var det buffé med skalldyr og tapas. Neste kveld ble det servert en firerretters meny med utvalgte akevitter til. For mange av deltakerne ble det et første møte med akevitt til sjømat. AquaVit byr på både menyen og oppskriftene slik at flere kan prøve seg på disse spennende kombinasjonene. Arrangementet rommet også en tur til et innholdsrikt lokalt museum bygd opp rundt skuteminner og sjøfart. For de som orket en ny utflukt etter båtturen, ble dette en opplevelse. NAVs sekretariatsleder Lars Ole Ørjasæter sto ellers for en innføring i norske akevitter med dertil hørende prøvesmaking, mens undertegnede representerte styret i NAV og hadde gleden av å ønske velkommen. Her og nå benytter jeg sjansen til å si vel møtt på Lyngørporten i april neste år!
 
Akevittmeny Lyngørporten
Aperitiff:
Steinvikholm Aquavit med Vianvang Dram og Club Soda
 
Ørretmousse med reker
Servert med salat, urtedressing og posjert egg
Drikke: Gilde Skalldyrsaquavit
 
Østers med ristet hvitløk og hvitvinssautert spinat
Drikke: Gilde Taffel
 
Torskerygg med chorizo
Portvinssaus med timian
Sautert fennikel
Bouquet garni-potetstappe
Drikke: Løitens Sommeraquavit
 
Ingefærbrulée med rabarbrasorbet
Drikke: Maquavit eller Løiten Aquavitlikør
 
Kjøkkensjefens hemmeligheter:
Ørretmousse med reker
(10 porsjoner)
 
900 g ørretfilet
100 g pillede reker
90 g fennikel
3 stk sjalottløk
1dl hvitvin
½ dl kremfløte
1 bunt gressløk
½ ts spisskummen
salt og pepper
 
Til koking:
2 liter vann
grovt havsalt
3dl hvitvin
½ fennikel
2stk sjalottløk
1dl fiskekraft
 
Kutt grønnsakene og miks dem sammen med fisken i en kjøkkenmaskin. Miks så lenge at det blir en fin masse. Hell i vinen, kremfløten og krydderet i massen. Når massen er ferdig, bruk 2 spiseskjeder til å rulle boller av fiskemassen. Trekkes i ca. 5-7min. Servers med salat, urtedressing og posjert egg.
 
Østers
Østersen åpnes rett før servering, og anrettes på salatseng Hvitløken ristes forsiktig (!) i litt olivenolje. Tilsett spinat og litt tørr hvitvin og smak til med salt og pepper. Denne blandingen legges oppå østersen rett før servering.
 
Torskerygg med chorizo og bouquet garni-poteter
Smørstek torsken i serveringsstykker i panne, krydre med litt salt og pepper. Rull sammen en skive med chorizo (spekeskinke kan også brukes) og fest den oppå torskestykket med en cocktailpinne eller tannpirker. Torsken bakes ferdig i ovn ved 190 grader i ca. 4-5 min
 
Kutt opp fennikel, og f.eks. rødløk, gulrot og cherrytomat. Grønnsakene wokes med salt, pepper, balsamico og litt karve. Tilsett en liten skvett med kremfløte til slutt Anrettes med en smørdampet asparges på toppen
 
Bouquet garni-potetstappe
100 g gulrot
300 g poteter
100 g rotselleri
4 laurbærblad
1 bunt timian
 
Kok grønnsakene og potetene myke sammen med laurbærblad og timian i salt vann. Hell av kokevannet, ta ut laurbærbladene og timiankvistene. Kjør grønnsakene forsiktig i en miksmaster, til glatt puré. Smakes til med kremfløte, smør og finhakket timian, persille, salt, pepper og muskat. Potetstappen serveres à part (for seg selv).
 
Fiskesuppe Lyngørporten
(10 porsjoner)
 
300 g rotselleri, i små terninger
300 g gulrot, i små terninger
300 g løk, i små terninger
300 g fennikel, i små terninger
1 stk kinesisk hvitløk, finhakket
1 ts cayennepepper
1 ts spisskummen
1 ts karve
1 ts fennikelfrø
1 ts safran
2 ts karri
 
Fres alt i en kasserolle, og tilsett
3 dl tomatconcassé (tomatsaus)
1 dl tørr hvitvin
2,5 l fiskekraft
Smakes til med salt og pepper
 
Tilsett hvit og rød fisk og skalldyr etter smak rett før serveringen Denne karakteristiske, smaksrike og lett rødmende fiskesuppen ble servert til lunsj om bord på lørdagens båttur. Prøv den når du kommer til Lyngørporten!


 tilbake