Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Bergstaden frister til gjentagelse

En eventyrlig helg er tilbakelagt. Med en temperatur rundt null grader møter Bergstaden oss snøhvit og vakker når vi ankommer sent fredag kveld i begynnelsen av februar 2005. Vertskapet tar i mot oss, cirka 50 akevittvenner fra store deler av Sør-Norge og Trøndelag på Røros Hotell til en uformell aften.

Tekst: Anne-Lise Mellbye, foto Johan Mellbye
 
Både kjente og ukjente venner får god anledning til å bli kjent med hverandre under og etter en velsmakende buffet med Lysholm Linie som følge. De fleste lader opp til den påfølgende dag som blir spekket med inntrykk.
 
Den første delen av lørdagen er til fri disposisjon, og valgmulighetene er mange. Røros er en innbydende by, ognæringslivet byr på alt fra glassblåsing, keramikk og sølvsmedkunst til sightseeing i Røroskirke, bygd i kobberverkets glanstid og regnet som en av de ti mest profilerte kirker i landet. Vår ypperlige guide gjorde presentasjonen til en opplevelse. Noen hadde sett kirken før og valgte å være tilstede ved starten på Femundløpet, et hundeløp over flere dager.
 
Etter tilbakelagt lunsj var det lagt opp til byvandring med guide, og bruddstykker av historien ble formidlet av en engasjert omviser som skjerpet vår appetitt på Bergstaden. Vandringen endte på Vertshuset i den gamle Rammegården i Kjerkegata med historie fra 1600 tallet. Her ble vi servert rester av fjorårets juleakevitt og presentert for et videoutdrag av «Det brinner en eld», et historisk musikkspill arrangert ute ved slagghaugene på Røros. Det var ikke en som ikke hadde lyst til å komme tilbake for å oppleve musikken og atmosfæren som vi kun fikk en liten smak av. Stemningene i den gamle byen, i portrommene og i bakgårdene som også rommet eldre tiders fjøs og husdyrrom, satt i oss da vi lot oss føre til 10-12 hester forspendt med sleder utstyrt med fakler ved de gamle slagghaugene. Sledeturen som gikk gjennom de smale gatene og smugene, ble en uforglemmelig opplevelse i det snøkledde landskapet. En akevittgløgg servert på halvveien var heller ikke å forakte. Ingen hadde hatt noe i mot om kjøreturen hadde vært enda lengre.
 
Middagen som ventet oss var en matkulturell opplevelse: Akevittmarinert gravlaks, pinnekjøtt, fårerull, reinsdyrkjøtt og flesk med kålrotstappe - og avslutningsvis en deilig frisk fruktkomposisjon med et snev av akevitt. Kjøkkensjefen hadde valgt Simers, Gammel Reserve og Gammel Opland som følge til maten. Hva var da mer naturlig enn å benytte en del av de utvalgte akevittvisene til våre opplandske akevittvenner.
 
Alle var fulle av takknemlighet overfor vertskapet for de opplevelsene de hadde gitt oss. Takk til Bergstaden Akevitters Venner for et vel gjennomført og strålende arrangement. Flere ga uttrykk for at de gjerne ville at det skulle bli en tradisjon- og for dere som ikke fikk anledning denne gangen: Bergstaden var en reise verdt.


 tilbake