Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Dillfrø (Fructus anethi graveolentis)

Ved siden av karve, er dill den viktigste drogen i akevitt. Den brukes nok mer i Danmark enn i Norge, og den tilhører den samme familien, skjermplantefamilien, som karve. Slektskapet er nært, og dill er en ettårig plante som kan bli opptil en meter høy.

Dill har siden oldtiden vært anvendt som krydder- og legeurt, og den ble dyrket både i Egypt og Babylonia cirka 2000 år før våe tidsregning. Romerne sies å ha brakt den til Europa, og planten ble mye brukt av munkene. Avkok av dillfrø ble brukt mot kolikk og hikke, mens den tørkede roten ble regnet som sårlegende middel og god som omslag ved betente øyne.
 
Dillfrø er uunnværlige ved sylting av rødbeter og agurk. Til graving av fisk er det ofte den grønne planten som blir brukt. Oljen fra frøene inneholder opp til 60 prosent karvon. Det er dette stoffet som gir karvesmaken, mens den grønne planten har en annen sammensetning av smaksstoffer i oljen – blant annet en karakteristisk og ustabil dill-eter, som dessverre har lett for å endre karakter ved påvirkning av luft og lys. I akevitt er det stort sett frøene som brukes.


 tilbake