Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Akevitt og Østfoldmat

Akevittvennenes avdeling i Østfold ble behørig stiftet i Moss – med troende tilhengere av dette livets eliksir sammen med, for anledningen, spesiallaget Østfoldmat.

Tekst og foto: Mette Harstad, Cypressen
 
Det skjedde i Cafe Frans & Jeg i Møllebyen 14. april, og samtidig ble også et helt nytt produkt lansert. Av de dobbeltrensede krydderurtene som er igjen etter produksjonen av akevitt, ble det bakt et helt spesielt brød. Moss Finbakeri hadde tatt for seg alt fra fenikkel til anis og bakt det inn i sitt bakverk som smakte fortreffelig. Initiativtaker og primus motor for akevittprosjektet, vennene og interimstyrets naturlige leder, Petter Hole, kunne fortelle at dette livets brød ble døpt «Morsabrød» etter Morsa-akevitten som ble relansert i 2000.
 
Originaloppskrift
– Morsa-akevitten er laget etter en originaloppskrift fra 1833 og inneholder blant annet karve, anis, fennikel og humle. Morsa-navnet kommer fra Vansjø-Hobølvassdraget som har det gamle navnet som Moss kommer fra, nemlig «Mors». Fra 1820 til 1851 hadde Moss landets største brennevinsproduksjon. På 1850-tallet lå den på 2,5 millioner liter på, opplyser Hole som legger til at alt dette tok slutt da brenneriene ble rammet av den store bybrannen i 1858.
 
Selv er Hole også kjent som oldermann i Østfold Kjøttbransje og dessuten Østlandsk Smalahovemester for fylkene Østfold, Akershus, Hedmark, Oppland og Oslo, utnevnt av selveste ordføreren på Voss. Han kan også smykke seg med tittelen rakefiskmester.
 
Flere akevittbarer
NAV Østfold har allerede fått 40 medlemmer, og interessen var stor for å tegne seg på stiftelsesmøtet i Møllebyen. Oppslutningen om den edle drikken er sterk i Moss der Morsa-akevittens Venner er svært aktive under ledelse av Tor Kolsrud. Foreningen har fått over 400 medlemmer siden starten i 2000, og Kolsrud benyttet anledningen til å hilse fra foreningen under møtet.
 
Byen har også sin egen fan-club for Mosseølet som også ble servert denne dagen.
– Interimstyret i NAV Østfold har også tatt mål av seg til å få åpnet flere akevittbarer i Moss og de andre byene i fylket, kunne Hole fortelle under møtets gang.
 
Fingermatmeny
På stiftelsesmøtet ble det foruten det nybakte Morsabrødet servert forskjellige kjøttretter fra Gilde, og Moss Finbakeri hadde flere varianter akevittbrød. Markedsleder Robert Bjørnstad fra Østfold Matkultur var også til stede og kunne i sin tale for dagen fortelle at SND sponser dette initiativet.
– Vi jobber for å ta vare på mattradisjonene i fylket som har mange flotte herregårder mange ikke er klar over. I tiden framover kommer vi til å delta på en rekke matfestivaler landet rundt for å markedsføre våre spesialiteter, kunne Bjørnstad fortelle. Med seg hadde han også Johannes Ingvoldstad fra matgruppen i Østfold Bondelag som støttet helhjertet opp om arrangementet.
 
Bildene:
Glade venner: Interimstyret i NAV Østfold består av flere glade venner av livets edle dråper. Fra venstre: Torgeir Midtbø, Kai Gundersen, Petter Hole (leder), May Kjøniksen og Robert Bjørnstad fra Østfold Matkultur. Marianne Ødegaard var ikke til stede da bildet ble tatt.
Spekemat på alle fat: Det var spekemat på alle fat under stiftelsesmøtet for NAV Østfold i Moss ved påsketider. Torgeir Midtbø (t.v.) og Petter Hole viser fram spesialitetene sammen med Morsabrødet som vi ser i midten.


 tilbake