Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Rørosregionens Akevittvenner

Så er Rørosregionens Akevittvenner en realitet. Torsdag 15. mai var 21 hyggelige mennesker benket rundt bordene på Vertshuset Røros for den høytidelige stiftelsen. De ble ønsket velkommen av initiativtager og leder for interimstyret, Ellen Utne.

Test og foto: Jon Høsøien
 
Utne orienterte litt om det arbeidet som førte fram til stiftelsmøtet og fortalte også om arbeidet til Norske Akevitters Venner. Det var absolutt ingen motstand blant de fremmøtte når det gjalt foreningens formålsparagraf! Lederen kunne fortelle at de har mottatt positiv respons fra hele regionen; fra Alvdal/Rendalen i sør til Midtre Gauldal/Tydal i nord.
 
I tillegg til dem som var til stede på den store kvelden, hadde et 30-talls mennesker sagt seg interessert i å bli medlemmer, men disse hadde ikke anledning til å komme. De får anledning til å bli kjent med hverandre til høsten da nye møter planlegges. Utne luftet også ideen om en egen Bergmannsakevitt for en lydhør forsamling. Hun fikk full støtte i at dette var verd å forfølge. Det mangler i hvert fall ikke på spesielle og stedegne urter og planter som kan være med og gjøre en slik spesialitet til en realitet. Salgsappell burde et slikt produkt også ha. Mens akevittlyden fikk flere smakebiter på hvor godt akevitt og norsk mat passer sammen, ble de blant annet underholdt av Steinar Folde som, før han trakk seg tilbake til en munter pensjonisttilværelse, var maskinist og chief på blant annet Wilhelmsens båter til Australia. At hans mange historier fra sjø og land derfor dreide seg om kveldens hovedtema, var bare naturlig.
 
Lokale råvarer
Vertshuset Røros var valgt som en betimelig ramme rundt evenementet og fremtidig møteplass for medlemmene på Rørosvidda. Husets vertinne, Tanja Lundal, som forøvrig også sitter i interimstyret, stiler mot at Vertshuset Røros bli et autorisert serveringssted for akevitt. Og husets chef, Halvor Grøt, ser fram til å prøve seg på flere retter som står til vår nasjonale drikk.
 
For stiftelsesmøtet hadde han satt sammen et koldtbord med spekemat av lokale råvarer, flatbrød, skjørrost, rømme og Rørossmør. Til drikke var hentet fram Lysholm Linie og Sommer-akevitt, utvalgt av bestyreren på Vinmonopolets utsalg på Røros, Birgitte Følstad – også hun medlem av interimstyret. Det består ellers av Eli Riset som driver reisebyrået Alone Travel og Hilde Myhren Grøttan som er salgssjef ved Quality Hotel Røros.
 
Bildene:
Interimstyret i Rørosregionens Akevittvenner. Fra venstre proviantskriver Eli Riset, kjøgemester Hilde Myhren Grøttan, husfrue Tanja Lundal, skjenke-svenn Birgitte Følstad og bergskriver Ellen Utne.
Glade deltagere på stiftelsesmøtet. Fra venstre Morten Mellquist, Eli Riset, Arne Karlsen, Odd Arne Vorland, Jan Kurås, Bjørnar Kristiansen og Vigdis Sandnes.


 tilbake