Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Akevittene våre: Akevitt til tradisjonsmat

I løpet av november og desember konsumerer det norske folk store mengder av tradisjonsmat som rakefisk, svineribbe og pinnekjøtt. For å hamle opp med de kraftige smakene, trenger en også kraftig drikke. I løpet av de siste årene har vi fått flere akevitter som er spesielt tilpasset tradisjonsmaten vår, og her omtaler vi fire av dem. Til smakskommentarene har vi fått hjelp av sensoriker Elin Ellann hos Arcus.

Tekst: Lars Ole Ørjasæter
 
Tradisjonsmaten trenger tilpasset drikke, og selv om en har sine favoritter blant de klassiske akevittene, er tiden kanskje inne for å prøve noe nytt.
 
Norsk Lutefisk Aquavit
Det sies at Norsk Kongelig Lutefisklag som ble stiftet i 1988, skal ha noe av æren for at Norsk Lutefisk Aquavit så dagens lys. Tradisjonelt har mange benyttet Gammel Opland til lutefisken, men for dem som er mer opptatt av fisken enn av tilbehøret, blir «opplendingen» kanskje i kraftigste laget. Dersom en holder seg til lutefisken sammen med ringerikspotet eller mandelpotet, passer Norsk Lutefisk Aquavit utmerket med sine 40 volumprosent alkohol. Akevitten har et svakt anispreg, men ellers er krydderpreget meget avdempet. Fargen er lys gyllen. Det er krydder og sitrus i duften mens krydder som karve og anis dominerer i smak men, det er også innslag av frukt. Smaken er mild og behagelig.
 
Oplandske Rakefisk Aquavit
Akevitten er som navnet tilsier, spesialdesignet som passende følge til rakefisk. Rakefisk har lange tradisjoner i Norge, og Valdres har etter hvert blitt et senter for nedlegginga av både oppdrettsfisk og villfisk. Dette utviklet seg så til Norsk Rakefiskfestival som går av stabelen på Fagernes hvert år den første helga i november. Litt etter litt kom også ønsket om en egen akevitt som sto til fisken, og de første flaskene ble tappet i 1999. Krydderbildet i denne akevitten har sin bakgrunn i en Oplands-reseptur, og akevitten har ligget på nyere fat under mye av modningen. Dette har gitt Oplandske Rakefisk Aquavit en mørk, gyllen farge. Akevitten har lukt av sherry og eik, og eika kommer også tilbake i smaksbildet sammen med et komplekst krydderbilde. Vaniljetoner i smaken og en kraftig, lang ettersmak gjør at akevitten passer til godt modnet rakefisk. Alkoholinnholdet er 41,5 volumprosent.
 
God Gamal Smaladram
Denne akevitten ble første gang servert under en smalahovefestival på Voss. Dette er kraftig mat der hodene blir svidd uten å være flådd. I tillegg kommer tradisjonell røyking i eldhuset og speking. Dette krever en akevitt som kan hamle opp med det meste hva angår kraftig smak. Akevitten har derfor et solid innslag av karve, paradiskorn, koriander og andre, tradisjonelle akevittkrydder. Mens førsteutgaven hadde 41,5 volumprosent alkohol, er dagens produkt oppe i 43 volumprosent. Alkohol i seg selv er som kjent en smaksforsterker samtidig som den hamler opp med fettet i måltidet. Akevitten passer også godt til andre retter av sau som pinnekjøtt, korv og annet salt sauekjøtt. Et velhengt fenalår blir også en spesiell opplevelse sammen med God Gamal Smaladram. Dette er den eneste akevitten med etikettekst på nynorsk. Akevitten har en mørk, gyllen farge med duft av krydder og eik. En finner også et hint av vanilje i duftbildet. Smaken har et komplekst krydderbilde, og God Gamal Smaladram må kunne betegnes som en kraftig og ren akevitt med meget lang ettersmak.
 
Lysholm Bacalao Aquavit
Vi avslutter med en akevitt som passer til torsk, eller sagt på spansk: Bacalao. Nå er ikke bacalao helt ensartet, men norsk klippfisk inngår i dem alle. En av de vanligste variantene her hjemme er kombinasjonen potetskiver, klippfisk og hakket løk som legges i lag i kjelen. På toppen kan en fordele en boks med tomatpuré eller to sammen med svarte oliven og kanskje noen soltørkede tomater. Så varmes olivenolje opp separat før den slås over. Til slutt tilsettes vann, og det hele får godgjøre seg noen timer på komfyren. For å hamle opp med dette, trengs en kraftig akevitt, Lysholms Bacalao Aquavit. Klippfisk-akevitten er som navnet antyder, bygget på en Lysholm-reseptur. Paradiskorn gir akevitten en pepperaktig stil som står godt til smakskraften en finner i bacalao. Akevitten er også krydret med pors og de klassiske krydderne karve og anis. Lysholms Bacalao Aquavit har en gyllen farge med duft av krydder og sherry. Smaken har også et kraftig innslag av krydder med et hint av vanilje i avslutningen, noe som gjør den bløt. Alkoholstyrken er på 41,5 volumprosent, noe som gir akevitten nok kraft til å skjære både olivenolje og annet tilbehør i bacalaogryta.


 tilbake