Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Akevittene våre: De fire store

I den store floraen av norske fatmodnete akevitter, er det fire som står i en særstilling. Selv om «de fire store» – selve klassikerne – inngår i «standardutvalget» hos de fleste, kan kanskje en liten repetisjon være på sin plass.

Tekst: Lars Ole Ørjasæter
 
Akevittene vi tenker på er selvsagt Gammel Opland som før bar navnet Oplandske Gammel, Lysholm Linie og Løiten Linie og Simers taffel. Rekkefølgen er selvsagt alfabetisk slik at den enkelte akevittelsker ikke skal føle seg støtt over at yndlingsakevitten har kommet på «feil» plass i rekken.
 
Gammel Opland
Gammel Opland Aquavit er fremstilt etter en originalresept fra Oplandske Spritfabrikk, etablert i Christiania i 1891. Akevitten har en gyllen farge og et solid fatpreg etter lang lagring på gamle sherryfat. Den lange lagringen, 26 til 28 måneder, har fjernet den noe rå spritsmaken en finner selv i høyrektifisert sprit. Vaniljetonene fra fatet går godt sammen mot kryddertoner fra karve, koriander og anis. Den holder 41,5 volumprosent alkohol og anbefales servert ved romtemperatur. Sukkermengden er cirka 4,4 gram per liter og for mange er Gammel Opland klassikeren. Akevitten egner seg spesielt godt til norsk tradisjonskost og i særdeleshet lutefisk – men da skal en være litt sparsommelig med tilbehøret. Gammel Opland blir også foretrukket av dem som er mindre begeistret for karvesmaken da kryddertonene i denne akevitten er noe nedtonet.
 
Lysholm Linie
Lysholm Linie Aquavit er verdens eldste akevittmerke, «oppfunnet» av familien Lysholm i årene 1805 til 1807 da en oppdaget hvilke forbausende resultater en fikk ved å langtidslagre potetsprit på eikefat. Det er også dette merket som er mest kjent utenfor landets grenser. Dette er en klassisk sherryfatmodnet akevitt som har vært med en av Wilh. Wilhelmsens båter tur /retur Australia. Moden krydderkarakter med preg av karve og anis smelter godt sammen med toner av eik og sherry. Lysholm Linie holder 41,5 volumprosent alkohol, er nesten uten sukker og derfor den tørreste blant akevittene. Lysholm Linie passer til røkelaks, gravet fisk, svinestek og andre retter som ikke er for kraftige. Akevitten skal selvsagt serveres romtemperert.
 
Løiten Linie
Løiten Linie Aquavit er Norges største akevittmerke med reise med båt tur/retur Australia som en del av modningsprosessen. Krydder og fataromaer er godt harmonisert og er på en måte tverrsnittet av en norsk fatmodnet akevitt. Den er kanskje ikke så elegant som slektningen fra Trøndelag, og bruken av nyere sherryfat og mer krydder gir en mer robust akevitt. Fatmodningen er på 16 måneder hvorav rundt fire til sjøs. Løiten Linie passer til saltet og røkt kjøtt samt kraftige kjøttretter – med andre ord tradisjonskost der en har benyttet, røking, salting, speking eller fermentering som konserveringsmetode. Også Løiten Linie Aquavit holder 41,5 volumprosent alkohol med en anbefalt serverinstemperatur rundt 18 °C. Den inneholder 4,5 gram sukker per liter og har en konsentrert smak med lang ettersmak.
 
Simers Taffel
Simers Taffel Aquavit er lys på farge med et opphold på bare seks til ni måneder på godt brukte eikefat, noe som har fjernet de mest flyktige og råe komponentene. Dette er en ren, tradisjonell karveakevitt med kraftig og kompleks smak og elegant avrunding. Den uovertruffen på et hvert sildebord, men kan også nytes til kraftig og fet (jule-) mat og retter med surkål. Simers Taffel holder 41,5 volumprosent alkohol, sukkerinnholdet er på 5,5 gram per liter og anbefalt serveringstemperatur er 12 til 14 °C. Ettersom noe av kraften forsvinner ved denne temperaturen, anbefales det også å teste SimersTaffel ved romtemperatur. Resepten kommer fra Simers & Co Spritfabrikk & Destillation, et firma som ble etablert i Christiania for mer enn 150 år siden, i 1851.


 tilbake