Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Karve (fructus carvi)

Karve er kanskje den mest kjent av alle våre nyttevekster. Det er en opptil 60 cm høy plante med kantet, grenet stengel.

  Bladene er lysegrønne, de sitter spredt og blomstene er hvite eller svakt røde og sitter i skjermer. Karve er svært lett å kjenne på den sterke krydderlukten om en gnir bladene mellom fingrene. Karvefrø har helt fra oldtiden vært regnet som godt for fordøyelsen og til å drive ut «vind» Karvekål kokt i melk kurerte slapphet, karvete hjalp mot forkjølelse og blærekatarr, og det første måltidet en barselkvinne fikk skulle være karvekål. Karvekål er de unge bladrike rosettene samt den øverste delen av rot stokken. Den er rik på c-vitamin og inneholder 14 til 20 prosent fettoljer, 4 til 7 prosent eteriske oljer, hvorav 50 til 60 prosent av disse er carvon og d-limonen.
 
Legges frøene i sprit får en et litt urte-bittert, svakt brennende gult maserat og det blir ikke særlig godt. Destillasjon av frøene gir derimot et destillat som minner litt om sitrus og pomerants som etterfølges av den typiske duften av karve der det er terpenen «carvon» som gir destillatet karve karakteren. D-limonen har en fin duft av sitrus.
 
Karve er kanskje det viktigste krydderet i akevittene våre og for at en skal få lov, ifølge EU, å kalle brennevinet en akevitt, så må den ha karve eller dill som hovedkrydder.


 tilbake