Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Hedemarken i siget

Over 100 personer hadde satt hverandre stevne da Norske Akevitters Venner avdeling Hedmark ble stiftet på Hamar 25. april 2003 – «omringet av Løiten, Strand og Atlungstad», som alle er kjente steder vel forankret i norsk akevitthistorie.

Tekst: Lars Ole Ørjasæter, foto: Johan Mellbye
 
Akevitt er kultur, og med nykommeren på organisasjonsfronten i Hedmark er de norske fatmodnede akevittene sikret en framtredende plass i den stedlige mat- og drikkekulturen.
– De norske akevittene er noe av det edleste som finnes av drikke, uttalte president og hedmarking, Anne-Lise Mellbye, med stor overbevisning til Hamar Arbeiderblads utskremte i anledning den store dagen. Hun kunne videre fortelle at akevitten siden langt tilbake har hatt en sentral plass i norsk mat- og drikkekultur, men det er altså først nå at hedmarkingene organiserer seg og møtes til sosialt samvær med den gylne drikken som midtpunkt. Avisens medarbeider slo frampå om at dette kanskje også var en form for legalisert fyllekalas, noe presidenten raskt tilbakeviste:
– Det er snakk om hyggelig samvær der norsk matkultur står i sentrum, og en viktig del av denne kulturen er akevitten. De norske akevittene er dessuten med på å gjøre norsk matkultur mer eksotisk. Akevitten er sammensmeltingen av en lang rekke ypperlige råvarer der den norske poteten blomstrer som en perle på toppen.
 
Byvandring med smakspøver
Stiftelsen av Norske Akevitters Venner avdeling Hedmark var iscenesatt av et interimstyre bestående av Kjetil Holen, Anne-Lise Mellbye, Jon Thomassen, Magna Holden, Jan Oscar Walsøe, Steinar Bjerkestrand og Helle Jordbræk. Sistnevnte ga deltakerne prøver på bruk av norsk akevitt (apéritifen Catharina) ledsaget av nyskrevne viser fra Tor Karseths hånd. Deretter tok museumsdirektør Steinar Bjerkestrand deltakerne med på en spennende byvandring. Her ga han almuen noen historiske glimt fra stiftsstadens skjenkestuer før stiftelsesmøtet benket seg på Scandic Hotel.
 
Bildene:
I godt lag på «Siste Indre»: Fra venstre Gotmar Rustad, kjent fra «En akevisitt», polfarer Ketil Holen, NAV-president Anne-Lise Mellbye og Jon Tomassen.
Museumsdirektøren ved Hedmarksmuséet på Domkirkeodden i Hamar, Steinar Bjerkestrand, tok deltakerne med på «byvandring» med historiske glimt fra stiftsstadens skjenkestuer.


 tilbake