Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Selleri (Radix apii graveolentis)

Selleri er en toårig 30-100 cm høy og kraftig urt. Stengelen er opprett, kantet og furet med utstående grener, mørkegrønne og blanke blader. Blomstene er svært små, hvite og frøene er nesten halvkuleformede med fem like ribber.

Tekst: Halvor Heuch
 
Sellerilukten er sterk og gjennomtrengende og smaken er krydret og søtlig. Antagelig kom sellerien til Norge med munkene, men sikre opplysninger om dyrking har vi først på 1600-tallet. I legeboken fra Ulvik (1500-tallet) anbefales å drikke saft eller avkok av sellerirot for nyrestein og kolikk. Uttrekk av fruktene brukes ved blærekatarr og viss reumatiske plager. Selleri inneholder eteriske oljer, apiinslim, stivelse og glutamin. Maseratet har en fin aromatisk lukt av selleri, mens destillatet er mindre godt. Selleriaromaen er lite flyktig og kommer først over senere i destillasjonen. Den er derfor vanskelig å utføre. Sellerien brukes til noen spesielle likører, for eksempel sellerilikør, hvor det går med en kilo frisk selleri per 100 liter produkt, og i akevitt. En skal være litt forsiktig med plantesaften fra selleri. Denne kan sammen med sollys gi en hudreaksjon som svie, rødme og eksem. Det er ofte bønder som høster selleri på solskinnsdager som får utslett. Andre planter i samme slekt er Kjempebjørnekjeks, eller Trømsøpalmen, som den også kalles, gir også hudreaksjoner hvis en får plantesaft på huden. I matlagingen synes jeg selleri nesten er uunngåelig. Jeg benytter også en del sellerifrø, ikke bare knoll og stang-utgaven. Fordelen med frø er at de kan oppbevares i lang tid. Litt selleri kan gjøre en del kjøttretter mer smakfulle, og selleri gir rotstapper en tilleggsdimensjon.
 
En av de bedre måtene å servere selleri på, er som
 
Sellerirotpuré
Her benytter en knollselleri. Bruk en kg eller så. Mosen er god til mange kjøtt- og kyllingretter og er nok til fire personer.
1 stor sellerirot, cirka 1 kg
3 til 4 melne poteter
2 dl kremfløte
20 til 30 gram godt smør
Salt og nykvernet pepper
1 dl finhakket persille
 
Skrell og skyll selleri og poteter. Skjær i biter. Legg alt i en kjele og hell på fløte og varm opp. Kok eventuelt selleri og poteter først i litt vann og lag så til mosen med en stavmikser. Juster gjerne konsistens med litt matfløte. Noen synes litt hvitløk setter en ekstra spiss på mosen.


 tilbake