Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

På potetkafé i Solør

Norges eneste potetkafé ligger i Åsnes kommune i Solør. Her byr Åse Lund Støen og kokk Karen-Marie Skarshaug på ræsprisk, klot og duppe og pottissuppe. Og jammen serverer de canaripoteter òg.

Tekst: Unn Karin Olsen. Alle foto: Kim Holthe
 
Midt i potetåkeren, cirka ei mil sør for Flisa, på vestsida av Glomma, ligger Strandsjø kursgård og potetkafé idyllisk plassert ved fugleeldoradoet Strandsjø. Her har Åse Lund Støen etablert det hun kaller en «møteplass for faglig påfyll, inspirasjon og rekreasjon». Å velge poteten som hovedråvare i kafeen falt helt naturlig for Åse, som hadde hørt om noe som blir kalt Kartoffelhaus i Tyskland.
– Hvis det er noe sted det skulle passe med en potetkafé, så måtte det være her, sier hun, og sikter til at Solør står for om lag en sjettedel av den norske potetproduksjonen.
 
Samarbeid
I dag utgjør potetkafeen 20 prosent av virksomheten. Målet er å komme opp i 50 prosent, og det mener Åse Lund Støen de skal klare.
– Bygdeturisme er samarbeid, presiserer hun.
– Vi må samarbeide lokalt for å skape miljø og næringsutvikling. Selv hoppet hun av en stilling som regionkonsulent for å etablere egen bedrift. De var tre kvinner som bygde opp dette sammen. Åse selv er daglig leder mens mannen er vaktmester i tillegg til jobb i kommunen. Tre-fire deltidsstillinger fyller resten av bemanningsbehovet. Det siste tilskuddet er en ganske nyansatt kokk, som Åse mener har tilført mye. Menyen i potetkafeen er basert på poteter, og tradisjonell Solørmat har sin naturlige plass. I tillegg har smakfulle og fargerike internasjonale retter fått plass på potetbuffeen. Lokale retter som klot og duppe og ræsprisk står side om side med bacalao, saltbakte canaripoteter og gresk salat. For 150 kroner kan voksne spise det de ønsker. Barn betaler etter alder; seks kroner per år til fylte 15. Kafeen holder åpent på lørdager og søndager mellom 13 og 18.
 
Avhengig av poteten
Solør er typisk «pottisland». De tre Solør-kommunene Våler, Åsnes og Grue ligger på rad sørover Glåmdalen mellom Elverum og Kongsvinger og kan skryte av at de til sammen har cirka halvparten av potetarealet i Hedmark, som er Norges største potetfylke. I hele landet ble det dyrket poteter på rundt 150.000 dekar i 2002. Hedmarksbøndene står for en tredel av dette. Åsnes og Grue knives med Østre Toten i Oppland om å være største potetkommunen i landet. I fjor vant Grue, men det var bare fordi bøndene der leide jord i Åsnes, sies det i Åsnes…
 
Framtid for potetbonden?
Det er ikke en selvfølge at poteten skal holde liv i bygdene i Glåmdalen i årene som kommer. Nedgangen i potetarealet på landsbasis er på rundt 15 prosent på fem år, og forbruket av poteter har lenge vist nedgang. Landbrukskonsulent i Åsnes kommune Ivar Solberg mener det må satses på mange fronter for å opprettholde arbeidsplassene. Å bevare den tradisjonelle matkulturen og lære barn og unge å bli glad i poteter er viktig. Produktutvikling og kvalitetsarbeid står også høyt på agendaen. Han mener at det er på tide at alle norske potetdyrkere slår seg sammen i en organisasjon for å stå sterkere. Kvaliteten må nå helt fram til forbrukeren og ikke bli svekket i butikken, mener Solberg. En annen ting er at det kan spøke for hele næringa. Dersom importavgiften reduseres til det nivået som er foreslått i WTO vil det ikke være mulig å selge norske poteter lønnsomt, det mener både bønder og politikere i Solør.
 
Barnas favoritt: Ræsprisk er ei potetpanne-kake av malte, rå poteter, havremel, vann og salt som brukes som dessert. Kan serveres med sukker eller med is og bær som her.
Potetglass: Til og med de flytende potetene ble servert i poteter.
Norges eneste potetkafé: Daglig leder Åse Lund Støen og kokk Karen-Marie Skarshaug setter poteten i sentrum. Buffeen er bygget opp av potetkasser på hjul.


 tilbake