Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Feiret akevittens dag i Lübeck

Det kom et skip til Bjørgvin i 1349. De fleste har nok fått med seg at det var på denne måten Svartedauden kom til landet, men det hevdes også at det var med dette skipet det første brennevinet kom til Norge. De fleste er vel også enige i at den norske akevittens vugge sto i Bergen i 1531.

Det var i dette Herrens år at høvedsmannen ved Bergenshus, Eske Bille, ved hjelp av urter fra sin kones urtehage, den 13. april kreerte et «vann som kalles aqua vitae» og som skulle hjelpe mot de fleste plager et menneske kunne utsettes for, utvortes som innvortes. Dette livets vann ble så helt over på passende emballasje og sendt til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Nidaros med beskjed om at det var mer å hente hos avsenderen dersom det falt i smak. Engelbrektsson holdt på dette tidspunktet til på Steinvikholm slott og kunne nok trenge noen styrkende dråper.
 
1818 og 2002
Noen år etter denne hendelsen, nærmere bestemt i 2002, så vår tids Bergens Aquavit 1818 dagens lys, en akevitt basert på en reseptur fra H.R. Martens Brænderi, ett av seks brennerier i Bergen i år 1818. Samtidig med lanseringen ble «Selskabet til Bergens Aquavitens Fremme» etablert, og selskapet medlemmer har i årene etter etableringen standhaftig sunget Bergensakevittens pris på akevittens dag den 13. april, første gang feiret i 2002. I år går altså ferden til en annen Hansa-by, Lübeck.
 
Svein Nordahl Pedersen, for tiden Preses i Selskabet til Bergens Aquavitens Fremme, forteller at både Norges Sildesalgslag og Eksportrådet for fisk skal være med på strandhogget sør for Danmark. Det kan nok passe når Bergens Aquavit 1818 anbefales til «sild og smaksrike norske retter». Det blir også kåseri om samhandelen mellom Bergen og Lübeck ved direktør Lasse Bjørkhaug i Stiftelsen Bryggen og en egen Bergensbenk skal med på turen og overrekkes som gave.
 
Bergens Aquavit 1818
Selv om «originalen» fra 1818 hadde korn som basis, er dagens Bergens Aquavit 1818 basert på potetsprit. – Kornspriten ble utkonkurrert av potetspriten rundt 1830, men for å gjenskape litt av spritkarakteren fra tidlig 1800-tall har vi tatt inn noen av de gamle smakselementene i spriten. På den tiden ble spriten gjerne drukket uten smakstilsettinger. Derfor er bergensakevittens reseptur enkel i forhold til antallet krydder og klassisk for den tidsepoken. Hovedingrediensene er karve og anis, forteller destillatør Halvor Heuch. Akevitten framstår som en ren, krydret karveakevitt med et lite anisinnslag. Dette er en god matakevitt med en moderat fatkarakter, og modningstiden er i underkant av ett år.
– De gamle byakevittene lå ikke lenge på fat, og fatene gjorde mer tjeneste som emballasje og transportmedium enn som et instrument for å modne og tilføre brennevinet karakter og styrke, sier Heuch. Bergens Aquavit 1818 ble for første gang tilgjengelig via Vinmonopolets bestillingsutvalg 1. september 2002. I august året etter fikk akevitten gullmedalje 2003 i The International Wine and Spirit Competition i London.
 
Bildet: Direksjonen i Selskabet til Bergens Aquavitens Fremme består av f.f.v. Kari Setnes, Lotte Schønfelder, Svein Nordahl Pedersen, Tryggve Fett og Hans Bru.
 
Om følgende hyllest til Bergens Aquavit 1818 er omsatt til tysk i anledning Lübeck-besøket, vites ikke, men alle kan jo ta sin nystemte og nynne med.
 
En bergensk pillehytt
Tekst: Gustav Gundersen
Melodi: Fjellveivisen
 
Eg en vise synge vil
om en drikk som hører til
når i juletiden ribben skal fortæres
Om den edle akevitt
som i hende meg er gitt
for å drikkes, for å nyts, for å æres.
Først så smaker eg jo litt
på en Bergensk Akevitt
mens den langsomt over tungen min får rulle
Og eg tenker vel som så
på den glede eg skal få
når eg seinere skal nyte 'an te fulle.
Vi bergensere er rar
hvor i verden enn vi drar
vi om byen mellom fjellene rett drømmer
Når vi tar en pillehytt
får vi straks et godt gemytt
akevitten er nok den vi helst berømmer.


 tilbake