Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

En bombe og en flaske…

En bombe som slo ned i et varehus i Liverpool i juni 1941, og en gammel flaske akevitt, er opprinnelsen til den nye akevittutstillingen i hovedkontoret til rederiet Wilh. Wilhelmsen på Lysaker utenfor Oslo.

Tekst og foto: Håvard Solerød
 
Da bomben slo ned trodde den norske kolonien på flukt i England at 26.000 flasker linjeakevitt var tapt. Men akevitten sto fortsatt lagret på solide eikefat da bomben traff, og i ruinene i Liverpool fant man eikefat som hadde stått imot bombenedslaget. Da akevitten ble tappet over på flasker fikk den tilnavnet «The Bomb Aquavit».
– I fjor kom en av pensjonistene våre, John Bartolf, på besøk og overleverte en flaske «bombeakevitt». Gaven hans inspirerte oss til å bygge er permanent utstillingen til ære for linjeakevittens historie, forteller informasjonsdirektør Hans Christian Bangsmoen.
 
Viktig drikke i eksil
Da Andre Verdenskrig brøt ut hadde fem av linjeskipene akevittlaster ombord. Tre av disse losset akevitten trygt i havn i England i 1940 og 1941. Allerede før den ble tappet over på flasker, la man planer for hvordan akevitten skulle fordeles; 10.000 flakser til hæren og marinen, 10.000 flasker til handelsflåten og 6.000 flasker til de forskjellige departementene. Fortvilelsen var stor da bomben traff varehuset i Liverpool. Avisen The Evening Standard rapporterte fra nordmenn som bodde i England og beskrev tapet av akevitten i dramatiske ordlag. Linjeakevitten var ettertraktet i eksil, og gleden var stor da man oppdaget at akevitten fortsatt var lagret på eikefat, og at flere var intakt etter bombenedslaget.
 
Overrasket igjen
Flasken med «bombeakevitt» som dukket opp på hovedkontoret på Lysaker i 2003 vakte også begeistring. En fjerdedel av innholdet hadde fordampet. Bombeakevitten som er tilbake har en mørk, gyllen farge. Mang en akevitt-entusiast vil nok gjerne ha en smak, men denne flaske er «fredet» med sentral plassering i den nye utstillingen. Her fortelles historien bak rederiets linjeakevitt fra den første lasten og frem til i dag. Opprinnelsen til linjeakevitter, skriver seg ifølge Bangsmoen (som ikke helt stoler på den trønderske Lysholm-historien...), tilbake fra seilskutetiden. Wilh. Wilhelmsen seilte den gangen regelmessig på Australia. Etter en endt seilas tok kapteinen med seg et fat med akevitt i land som ikke var åpnet under seilasen. Kapteinen og rederen smakte på akevitten, og ble overrasket av den gode aromaen. De to blir enige om å utføre et eksperiment for å kunne analysere seg frem til hemmeligheten bak den gode smaken. Rederen installerte et fat under kontorpulten som han sparket til med jevne mellomrom for å imitere bølgebevegelsen, men det ga ikke det samme resultatet som akevitten kapteinen hadde med tilbake fra neste seilas. Bølgebevegelsene og temperatursvingningene måtte til. Rederiet forhandlet senere frem eksklusive rettigheter fra Vinmonopolet til å transportere Linjeakevitten, og første lasten ble losset ombord i linjeskipet Tungsha i 1927. Fortsatt seiler fire av linjeskipene til WWL (Tampa, Texas, Taiko og Taronga) med containere med akevitt på gamle eikefat som tidligere har inneholdt sherry. Restene fra sherry-produksjonen vaskes ut med bølgebevegelsene og er med å gi linjeakevitten særpreg. Til enhver tid seiler 100.000 liter akevitt med rederiet. Akevitt-utstillingen viser også de solide eikefatene som er av samme type i dag som den gang. Et utvalg av de 40 forskjellige krydderne en kan finne i akevitten, kranser flaskene i utstillingsmontrene. Flasker med forskjellige kvaliteter (les: Wilhelmsens egne spesialtapninger) viser hvordan fargen endrer karakter i forhold til hvor mange ganger akevitten har krysset ekvator, det være seg 8, 12 eller 20 ganger. Wilh. Wilhelmsen er derfor med på å holde tradisjonene i hevd slik at vi kan nyte vår Linie Aquavit. Den som vil nye synet av ekte «Bombeakevitt» må gjøre en liten avtale med Hans Christian Bangsmoen.
 
Bildene: Informasjonsdirektør Hans Christian Bangsmoen viser frem den nyåpnede og permanente utstilling med akevittens historie i hovedkontoret til Wilh. Wilhelmsen på Lysaker.
Bombe-akevitt: Flasken med «bombeakevitt», en gave fra tidligere Wilh. Wilhelmsen-ansatt John Bartolf, inspirerte til den permanente akevitt-utstillingen.
Linjeakevitten lagres fortsatt på eikefat som først er brukt til modning av sherry. Bølge-bevegelsen vasker ut sherry-restene og disse er med å gi linjeakevitten noe av særpreget.


 tilbake