Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Akevittruten

Mens Skottland har sine Whisky Trails, har Norge nå fått sin Akevittrute. Det hele startet på Høgskolen i Lillehammer der Stine L. Borgersen studerte reiseliv. Som avsluttende eksamen skrev hun en diplomoppgave som kartla mulighetene og interessen for å etablere en Akevittrute i Hedmark, med sikte på å knytte begrepet akevitt enda sterkere til fylket.

Tekst og foto: Lars Ole Ørjasæter
 
Da eksamen var avlagt og oppgaven var levert, var det mange som syntes at oppgaven beskrev et interessant tema, men det var ingen som tente såpass på temaet at de gjorde noe videre ut av ideen. Samtidig var oppgaveforfatteren ferdig med skolen, og det sto ingen arbeidsplass og ventet. Her har nok den oppvakte leseren allerede lagt sammen to og to og skjønt at reiselivsstudenten her så muligheten til å skape sin egen arbeidsplass. Akevittruten er nå en realitet med en rekke interessante steder å besøke, egen fargebrosjyre og eget nettsted, http://www.akevittruten.no
 
Øst for Mjøsa
Ideen er å skreddersy akevittrelaterte arrangementer og utflukter for grupper som ønsker å tre inn i akevittenes rike i Hedmark. Besøk på brennerier med dyktige foredragsholdere, storgårder, museer, spesielle spisesteder, attraksjoner og opplevelser er noen av ingrediensene. Tilrettelagte reiser med elementer som mat, drikke, kultur og historie på programmet har lenge vært etterlyst innen reiselivsnæringen – og akevitt er et element som binder disse fire elementene sammen.
 
Regionen har sterke røtter innen brennevinsproduksjon med Løiten Brænderi på kjendistoppen. Regionen har også landets største potetareal, og poteten er som kjent selve grunnlaget for produksjon av sprit og akevitt. Et besøk på Løiten Brænderi, gjerne med omvisningsteateret «En akevisitt», er derfor langt framme på lista over alt som Akevittruten tilbyr. Urtehagen ved Domkirkeruinene på Hamar har bidratt med krydder til brennevin fra middelalderen og framover til vår tid, og det er også mulig å besøke brenneriene på Atlungstad som har eget museum, og Strand i Moelv. Hos sistnevnte kan man også ha tilstelninger i det gamle spritlageret; i Spritbua fra 1880. Hedmark har dessuten Norges eneste potetkafe på Strandsjø sør for Flisa.
 
Alle arrangementer i regi av Akevittruten er koblet mot god tradisjonsmat og selvsagt god drikke. En slik utflukt passer like gjerne som en sosial del av en konferanse for bedrifter og næringsliv, som for en venners vennegjeng. Den nordøstre grensen for Akevittruten er i dag på Rena der en finner Det lille bryggeri. Her får de besøkende en entusiastisk innføring i ølbryggingens kunst og smaksprøver av det huset har å by på.
 
Reiselivsmessen
Akevittruten hadde lansering på den nylig avholdte Reiselivs-messen på Lillestrøm, og responsen var veldig positiv, forteller Borgersen. Akevittruten hadde stand sammen med andre reiselivsbedrifter fra Hedmark fylke, og skal en tro de besøkende blir Akevittruten noe mer en «bare» en diplomoppgave i A4.
 
Bildet: Stine L. Borgersen fikk ideen til Akevittruten da hun studerte reiseliv ved Høgskolen i Lillehammer. Nå er Akevittruten en realitet med Borgersen selv ved roret.


 tilbake