Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Ekspertise til tjeneste

Mens en stort sett må lete med lys og lykte om en skal ha håp om å finne noen som kan mer enn å lese av en strekkode i jernvarehandelen eller i en elektrisk forretning, tar monopolbedriften Vinmonopolet videreutdanning svært seriøst.

Tekst og foto: Lars Ole Ørjasæter
 
Dersom du skal handle vin og brennevin legalt innenfor landets grenser, er det bare ett sted å gå: Til Vinmonopolet. En kunne derfor bli ledet til å tro at en bedrift som har monopol ikke ville ta dette med kundepleie så særlig tungt, men her har faktisk både den ene og andre noe å lære av bedriften som eies både av deg og meg (via Staten). For en tid tilbake var en bekjent innom på en av de rundt 190 Vinmonopolbutikkene vi har i Kongeriket. En hjelpsom dame dukket opp (i og for seg et særsyn i en hvilken som helst butikk nå til dags) og vår venn fortalte at han var på utkikk etter en rødvin til en bestemt meny. Han fortalte i ettertid meget levende at han nærmest kunne se at damens «harddisk» begynte å snurre.
– Hva skal det være til? Spørsmålet ble besvart.
– Hva slag saus skal du ha? Også denne oppskriften ble beskrevet, og damen fortalte at her var det snakk om to alternativer.
– Skal det være en vin til hele måltidet, eller skal det være en egen til hovedretten? Ja, jo, en hadde kanskje tenkt seg én vin til alt…?
– Da blir det en …, sa damen og vår venn kunne formelig se at kartotekskuffene smalt tilbake på plass.
 
Akevitt
Nå skulle en kanskje tro at vår venn var av den heldige sorten som hadde kommet ut for den ene Vinmonopolansatte som hadde en spesiell interesse for det som sto i butikkhyllene, men her om dagen var vi en tur innom vårt «lokal-Pol» på Manglerud i Oslo. Av en eller annen «merkelig» grunn la vi turen bortom hyllene med akevitt. Etter å ha studert utvalget (kanskje litt mindre enn rett før jul?) kommer en av de ansatte og spør om jeg trenger hjelp. Samtidig kommer det en dame i motorisert rullestol kjørende. Hun er på utkikk etter en flaske akevitt som passer til lutefisk, men akevitten må være mild! Også her blir det spørsmål om tilbehør.
– Jo, baconfett, baconbiter, ertestuing, sirup og brunost. Med andre ord: Alt inkludert, og anbefalingen blir noe helt annet enn den milde, runde som kanskje var førstevalget.
 
Det viser seg at vår guide i akevitt-hyllen, Morten Kröger, er i avslutningsfasen av Vinmonopolets internkurs «Akevitt». Kurset er mye basert på selvstudium og pensumlitteraturen spenner fra Hroar Deges «De norske akevitter» og Halvor Heuchs «Akevitt – en norsk brennevinshistorie» til Odd M. Syversens «Akevitt! Linjer om Løiten» og svenske Lars Elgklous «Helan & Halvan – en bok om nordisk brännvin». Det eneste vi savner er et par årganger av AquaVIT…
– I tillegg var det fem brev som skulle besvares og sendes inn før eksamen, forteller Kröger. I disse oppgavebrevene ble det meste behandlet: Brennevinshistorie i Norge og Norden, utfordringer rundt forbud, monopol, råvarer, produksjon og kunnskap om vareutvalg.
– Hvorfor ønsket du å lære mer om akevitt?
– Jeg har lenge vært glad i akevitt, men det var mye rundt akevittenes tilblivelse som jeg ikke kunne. Jeg søkte derfor på akevittkurset og kom med, sier Kröger som i løpet av kurset fikk smakt seg gjennom både norske, svenske, danske og tyske akevitter. I tillegg fikk de også smake en islandsk akevitt.
 
Noen av akevittene hadde aldri vært i Vinmonopolets hyller og noen hadde gått ut av produksjon for flere år siden. Ideen med det hele var å lære nasjonale forskjeller og særtrekk innen akevittproduksjon. Sensorikken kom forresten tilbake på eksamen som var todelt. Den praktiske prøven med sensorikk inneholdt blant annet en standardprøve kalt Triangelprøven. Her får deltakerne tre ganger tre glass hvitvin – uansett hvilket studium de tar. I hver av de tre seriene er det to like og en ulik vin – og så er det bare å bestemme hvem som ikke er som de andre… Kröger fikk også teste akevitt:
– Vi fikk fire akevitter som skulle beskrives på samme måte som de sensoriske notatene som står i Vinmonopolets prisliste. I tillegg skulle akevittene rangeres langs aksen pris – kvalitet. Så var det teori med to utredningsoppgaver innen spesialtemaet innen historie og produksjon, før det hele ble avsluttet med 20 kontrollspørsmål hentet fra 55 spørsmål som var knyttet til selvstudiet. Det ble en «god femmer», smiler Morten Kröger før han forsetter å veilede nye kunder blant reoler med vin og brennevin.
 
Skolen
I Vinmonopolet er det Mette Eidsaa som sammen med to kolleger bestyrer videreutdanningen av de ansatte. – Vi tilbyr forskjellige selvstudier, men det ikke alle som går hvert år. Utover «Akevitt», har vi i år for første gang selvstudiet «Mat og vin», for øvrig i samarbeid med Gastronomisk institutt, samt emnene «Rhone & Languedoc Roussillon» og «Nord-Italia». Selvstudiene igangsettes basert på ansattes ønsker og vi bør ha minimum tre til fire deltakere for å starte opp. Emner som «Sør-Italia», «Bordeaux» og «Whisky» nådde ikke helt opp i popularitet i år, men kommer nok tilbake senere, sier Eidsaa.
 
Eidsaa forteller at selvstudiene begynner i januar med eksamen i november. I løpet av perioden er det flere innsendingsoppgaver og vareprøvinger og internatkurs året etter. På denne samlingen foreleser kursdeltakerne for hverandre i spesialfeltet sitt, og etter sigende får foredragsholderne kjørt seg skikkelig. Vinmonopolet har arrangert denne formen for intern videreutdanning siden 1995. De foregående årene hadde kull på 20 personer, men i år er antallet doblet. Med rundt 1600 butikkansatte går det nok fortsatt noen år før alle som vil er kurset i «sitt» fag, men første delmål er vel ikke så langt unna: Minst en ressursperson i hver butikk og flere i de store butikkene. Det skal også legges til at kunnskapsnivået blant de polansatte er relativt høyt – spesialkurs eller ikke.
– Hva er grunnen til at Vinmonopolet satser så tungt på videreutdanning av de ansatte? Ville ikke kundene dukke opp likevel i og med at Vinmonopolbutikkene ikke har legale konkurrenter i Norge?
– Vi er en faghandelskjede, og kundeservice er en viktig del av arbeidet vårt. Dersom vi ikke tar kundene på alvor og gir dem den informasjonen eller rådene de søker, er det ikke sikkert de vil komme tilbake til oss dersom det skulle skje noe med monopolsituasjonen. Ved å styrke det interne kunnskapsnivået og så dele kunnskapene med kundene våre, er vi med på å bevare monopolet på en positiv måte, avslutter Eidsaa.
 
Bildet: Videreutdanning på arbeidsplassen: Morten Kröger som arbeider på Vinmonopolet på Manglerud i Oslo, har det siste året tatt Vinmonopolets internkurs «Akevitt».


 tilbake