Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Akevittvenn med egne glass

I Stavanger bor det en akevittvenn som er utdannet gullsmed og designer. I det daglige driver han med gullsmed- og urmakerbutikker. En del av virksomheten omfatter også firmagaver. I en firmagavekolleksjon inngår det gjerne forskjellige glass, og da innehaver Karl Jørgen Otteren ikke fant noe han likte, designet han likså godt sine egne glass hvor akevittglasset har sin naturlige plass.

Tekst: Lars Ole Ørjasæter
 
For noen er fortsatt et glass et glass. Noen av oss blir gjerne kalt snobbete når vi ber om spesielle glass til vin, øl og akevitt, men det viser seg at formen og størrelsen på glassene faktisk bidrar til opplevelsen av innholdet.
For Karl Jørgen Otteren startet det hele med vin.
– Interessen for vin er stor og fortsatt økende i Norge. Dessuten er vin dyrt, og da ønsker vinelskeren å få mest mulig nytelse per krone. Derfor er det viktig med korrektglass, men de er ikke alltid like enkle å finne. Spesialglass for eksperter er som oftest svært dyre, mens «pene» bordglass som oftest har feil fasong. Det lages en del glass for vinsmaking og restauranter, men disse er maskinlagde og gir sjelden den gode følelsen, sier Otteren.

Akevitt og øl
Med glass tilpasset drikkevarer fra franske distrikter som Bordeaux, Burgund, Sauternes, Cognac og Champagne i kolleksjonen, var turen kommet til mer hjemlige øl og akevitt (ja, fortsatt i den rekkefølgen…).
Otterens akevittglass er en mindre utgave av cognacglasset som slett ikke likner den «standardiserte» lave cognacballongen. Glaset har tulipanfasong med en høyde på 16 cm. Ølglasset er tegnet for å stå til akevittglasset – noe som ellers er vanskelig å få tak i fra utenlandske leverandører som slett ikke «forstår» kombinasjonen øl og akevitt.
– Skal jeg være helt ærlig synes jeg at akevitt egentlig fordrer minst to glass, ett til kaldere akevitter med kortere fatlagring og ett til lagrede akevitter som vanligvis serveres ved romtemperatur. Personlig bruker jeg for eksempel akevittglasset til Gilde Taffel, mens jeg bruker cognacglasset til Gammel Opland, sier Otteren.

Blyfritt
Glassene er av høy kvalitet og kan gjerne sammenliknes med glass fra kjente (og - dyrere) merkevareleverandører, og glassene er produsert i Europa på et meget anerkjent glassverk.
– Vi bruker blyfritt krystall fordi det er mer miljøvennlig og tåler maskinoppvask. Bly er byttet ut med barium og noen andre mineraler forbindelser som gir omtrent den samme glansen og klarheten som ved bruk av bly. Jeg ønsker at glassene skal være forholdsvis tynne, noe som krever stor faglig dyktighet å blåse. Kanten er skåret av og slipt. Mange brenner kanten av, noe som gjør at det blir en liten pølse på kanten. Det ønsker jeg ikke, selv om det er en enklere og billigere prosess, forteller Otteren.

Skikk og bruk
Her hjemme dekker vi gjerne bordet med det største (vin-)glasset settes til venstre. Helt til høyre kommer vanligvis et fingerbøll av et vannglass (som til stadighet er tomt…).
– I Italia er vanligvis det største glasset beregnet til vann mens det nest største er til vin. Det er først når en bestiller en dyrere vin at kelneren kommer med et større glass. Hva med å endre skikken her hjemme slik at det største glasset er til vann – og at det fortsatt plasseres ytterst til høyre i kuverten? Det går også an å servere vann, selv om det står akevitt på menyen, fremholder Otteren.

Glass med egen logo
Som en herre med sans for forretninger har Otteren også tilbudt forskjellige vinklubber eksklusive glass med klubbens egen logo, og han er ubeskjeden nok til å innrømme at dette også er mulig for akevittelskere.
– Nå er selvsagt ikke egen logo avgjørende for nytelsen, men et tilpasset glasservice setter en egen spiss på arrangementet, avslutter Karl Jørgen Otteren som legger til at det er viktig å servere både øl og akevitt ved rett temperatur.
 tilbake