Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Med akevitt som hjertebarn

Gunnar på Fyret – eller Gunnar Moreite, innehaver av Fyret Mat & drikke på Youngstorget i Oslo – er akevittelsker. Derfor benytter han hver ledige stund til å misjonere om akevittens gleder blant gjestene – noe de fleste setter pris på.

Tekst og foto: Lars Ole Ørjasæter
 
«Fyrvokteren» er nettopp hjemkommet fra Musketeerkongress i Armagnac (Compagnie Mousquetaires d’Armagnac, som er en forening til armagnacens fremme), og vi okkuperer ett av de få ledige bordene under balustraden.
– Ett av de første møtene jeg hadde med akevitt, skjedde i Danmark, forteller Gunnar.
– Kelneren kom inn med en flaske Aalborg Taffel som var frosset inn i en isblokk. Dette gjorde et uutslettelig inntrykk – selv om jeg i ettertid selvsagt har innsett hvor galt det var å behandle akevitten slik. Siden den gang har Gunnar oppsøkt akevitt- og snapsebarer der de måtte være å finne. I Stockholm kom han over en bar som solgte egenproduserte snapser, og valget falt på en blåbærsnaps. Innehaveren kom med glass og snapseflaske – rett fra fryseren.
– Vi fikk en lang og morsom diskusjon om serveringstemperatur og smak den kvelden, sier akevittelskeren. Den morsomste opplevelsen var nok likevel i København. Sammen med en kamerat ville Gunnar gjerne spise på den kjente Kanalkafeen. Dessverre var det helt fullt, men de to nordmennene kunne kanskje sitte sammen med tre dansker ved et seksmannsbord? Jo, det skulle gå bra. De tre dresskledte danskene nærmet seg bunnen på en flaske Linie akevitt, og stemningen var svært gemyttlig. Etter en stund reiste de tre seg og ba om unnskyldning. De måtte tilbake på jobb. Ettersom klokken var langt utpå ettermiddagen, tillot Gunnar seg å spørre om det ikke heller var på tide å avslutte arbeidsdagen og gå hjem. Nei, det var ennå en avstemning som gjensto denne kvelden – i Folketinget, kunne herrene fortelle…
 
«Trommis»
Gunnar Moreite er jazztrommeslageren med restaurantutdanning.
– Jeg hadde lyst til å være musiker, og min mor sa at det var vel og bra å være kunstner – bare jeg fikk meg en skikkelig utdanning i tillegg. Derfor endte jeg i lære på KNA-hotellet. Siden da har livet vekslet mellom arbeid innen restaurantbransjen og spillejobber med Big Chief, Kjell Karlsen, Bjarne Nerem og Stokstad Jensen – for å nevne noen som har nytt godt av stødige rytmer fra akevittelskeren. Senere slo han seg på fotografering med film og teater som arbeidsfelt. Likevel er det jazzen som har vært lidenskapen, og først på åttitallet ble det snakk om å etablere et eget jazzhus i Oslo.
– Flott sa gutta. Da driver du restauranten. Det hele gikk bra til 1996 da en utro ansatt underslo så mye penger at vi var nødt til å stenge hele geskjeften. Jeg begynte å sysle med tanken på å starte en liten maritim restaurant eller kro, og da en meksikansk restaurant i disse lokalene ble lagt ut for salg, benyttet jeg muligheten.
 
Akevittbar
Gunnar forteller at han aldri har vært noen «vinmann».
– Det er brennevin og brennevinskultur som har interessert meg, og da jeg fikk tak i disse lokalene, begynte jeg samtidig å samle akevitter og snapser. I tillegg tok jeg inn noen svenske og alle de danske akevittene og snapsene. Jeg synes det er viktig å gi kundene et valg samtidig som de har muligheten til å sammenlikne de forskjellige brennevinstypene, sier han. I april 1997 åpnet Fyret Mat & drikke. Mens Gunnar stablet akevitt i hyllene, lo gjestene godt med kommentarer som: «Du er tidlig ute med å sette fram til jul» og «Skal du servere med isbiter siden flaskene står i hylla?»
– Siden har det blitt mange timer med leksjoner om hvordan øl og akevitt skal serveres, sier Gunnar, som i dag har 56 typer rene akevitter samt genever og flere bitter-drammer i sortimentet. Det som ergrer ham mest, er når en akevitt eller snaps plutselig bare «forsvinner» fra listene. Dette gjelder for eksempel den svenske Slaktarsupen og Bornholm-akevittene.
– Jeg hadde bra omsetning på begge typene, men plutselig fikk jeg beskjed om at totalsalget var for lite på landsbasis. Slikt går ut over den som prøver å være «fullsortimentsbar», sier Gunnar. Fyret er en typisk lunsjrestaurant med skandinavisk kjøkken. En av bestselgerne er husets Skipperburger som inneholder hele 250 gram grovhakket oksekjøtt. I oktober blir det likevel andre boller. Da arranger Fyret sildeaften for tredje gang, og Lars Klevstrand skal stå for underholdningen.
– Og hvilken akevitt anbefaler du til sild?
– Det må bli Gilde Taffel, parerer Gunnar på Fyret.


 tilbake