Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Fabelaktig tur til Hadeland

Lørdag 4. juni 2016 hadde NAV Oslo Øst en fabelaktig tur til Hadeland. Christopher Hammer, akevittens far, var fra Hadeland, og derfor fant vi det naturlig å bli kjent med dette området.


Det var satt opp buss fra Oslo, og etter å ha fått noe å spise samt drikke i varmen, ankom vi Røykenvika i strålende sol, hvor turistbåten Kong Haud lå klar til å ta oss ut på Randsfjorden. Ombord ble vi godt informert av Ingvald Eid. Om steder vi passerte, og gamle konger som en gang regjerte i området. Randsfjorden viste seg fra sin beste side, og i varmt, strålende vær fikk vi historien om Halvdan Svarte som etter et damebesøk i området gikk gjennom isen med sine menn, og døde. En tragisk historie, men vi hadde en fin tur med en fin båt.
   Vel tilbake på landjorda, fortsatte vi til Hadelands Folkemuseum. Der fikk vi se en kopi av Dynnasteinen, som, er en runestein fra gården Dynna i Gran kommune. Den regnes for å være et av Norges tidligste kristne minnesmerker og Norges første billedmonument. Den har bibelske motiver som er datert til om lag år 1050. En del av Halvdan Svartes levninger skal også være lagt i gravhaugen på museumsområdet.
   Vi fikk også se Tingelstad gamle kirke (St. Petri). Den lille steinkirken fra ca. 1220 har originalt interiør fra siste halvdel av 1500-tallet. Det å stå inne i kirken, gjorde at vi fikk historien nærmere inn på oss.
   Derfra dro vi til Helgaker gård, hvor vertskapet sto klare til å ta oss i mot. Helgaker gård har fått Gran kommunes byggeskikkpris, og det gjorde besøket spesielt interessant. Vi ble loset inn i fjøset, hvor de hadde gjort møkkakjelleren om til serveringssted. Vi ble servert kortreist mat fra Hadeland, og til dette ble kjent med Hadelandsakevitten. Et absolutt hyggelig bekjentskap.
   Etter en varm dag med mange opplevelser, ble det en stille tur i bussen tilbake til Oslo. tilbake