Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

NAV Lier & Drammen etablert

En ny regionforening av Norske Akevitters Venner ble etablert 10. juni 2016 – NAV Lier & Drammen. Høytideligheten fant sted i brenneriet til Egge gård i Lier, med rundt 30 medlemmer til stede. Regionkontakt Øyvind Bergene (Lågendalen) stod for det formelle, og daglig leder Lars Ole Ørjasæter presenterte akevittens historie og de viktigste akevittkategoriene.


Tekst & foto: Karl Jørgen Gurandsrud
Når det først skulle etableres en regionforening for medlemmer i Lier og Drammen med omegn, var Egge gård, som har eget destilleri og egenprodusert akevitt på produktlisten, et naturlig sted for begivenheten. Med en entusiastisk gårdbruker Marius Egge og en like ivrig sønn Peder som initiativtagere, bør man være sikret en ny aktiv regionforening i NAV.

Presidentskap valgt
En av NAVs regionkontakter, Øyvind Bergene, hilste fra moderforeningen og overrakte bevis på etableringen og regionens egen fatstav til Peder Egge, som tok i mot på vegne av det nyvalgte Presidentskapet. Dette består for øvrig av Brita Dahle, Reidun Lauritzen, Ragnar Swift, Per Amble og Morten Ottesen Haldorhamn.

Ellevte og tolvte generasjon
Før den formelle etablering fikk de fremmøtte en interessant og entusiastisk omvisning på epleforedlingsanlegget ved Egge gård. Gården har vært i slektens eie siden den ble overtatt av Rasmus Pålsen Lie i 1702. I 1740 ble gårdsnavnet tatt i bruk som familienavn, og i dag er Marius Egge ellevte generasjon på gården. Han sønn, Peder, er allerede med i driften, og han har trettende generasjon under kontroll.
   Gårdsnavnet Egge kommer fra gammelnorsk Eggjar, som betyr egg eller rygg. Navnet sikter til den store moreneryggen som går tvers over Lierdalen. Denne type naturnavn hører til de aller eldste gårdsnavn og kan føres helt tilbake til vår tidsregnings begynnelse. Eggjar var opprinnelig én stor gård, men har gjennom tidene blitt delt, slik at det i dag er flere gårder med Egge-navnet.

Naturlige forutsetninger
Det har alltid vært gode vilkår for jordbruk i den varme, tørre sydhellingen av Eggemorenen. Hagedyrkingen i området startet i katolsk tid, da frukt og grønnsaker av forskjellige slag først ble dyrket her. Siden den tid har frukt, bær, og særlig epler, utgjort livsgrunnlaget på Egge gård, så man dyrker på tradisjonsrik grunn. I dag produseres ca. 250 tonn jordbær og 1,5 millioner jordbærplanter. Epleproduksjonen er basert på ca. 30.000 epletrær som gir rundt 100 tonn. Gården er en av landets største produsenter av økologiske epler.
   Lier kommune er Norges største bær- og grønnsakskommune, med 10 % av total norsk produksjon. Klimaet er spesielt gunstig for dyrking av jordbær og epler. Vintrene er akkurat passe kalde, slik at skadeinnsekter og sopp dør av kulda, mens plantene overlever uten problemer. Forsommeren er vanligvis tørr, og det gir mindre problemer med råte og sopp. Midtsommeren er derimot ofte rik på både sol og nedbør, men sjelden for varm – perfekt for dyrking av frukt og bær. Disse forholdene gjør det mulig å drive et jordbruk med generelt liten bruk av plantevernmidler. Hele Egges epleproduksjon og deler av kornproduksjonen er økologisk.

Egenutvikling av edel drikke
Egge gård legger vekt på å videreutvikle sine egne råvarer, og har de seneste årene lansert populære produkter som Liereple (økologisk naturmost), Liersider og Egge Eplebrennevin. Disse lokale delikatessene har falt i god smak, og man fortsetter arbeidet med å utvikle spesialiserte landbruksprodukter for kvalitetsbevisste kunder. Epleproduktene er basert på egen fruktpresse, som gir full kontroll over hele produksjonskjeden.
   Spesielt interessant for NAV-medlemmer er en fatlagret akevitt, der man har brukt villkarve fra Lågendalen. Akevitten finnes også i en versjon med eple og i en sommerversjon med dill og sitron.
   En annen spesialitet er en norsk single malt whisky, basert på øl fra Aass Bryggeri i Drammen og fatlagret på Egge. Den er utviklet i et samarbeide mellom Terje Aass, Marius Egge og Halvor Heuch fra Arcus. De første flaskene ble tappet i 2011.
   I tillegg til nevnte produkter produserer Egge en rekke andre cider- og brennevinsvarianter, slik som vodka, gin, fatlagret eplebrennevin og en rekke andre typer, blant annet en musserende vin, produsert etter champagnemetoden. tilbake

Deler av det nye Presidentskapet var til stede ved etableringen. Fra venstre står Peder M. R. Egge, Ragnar Swift, Per Amble og Morten Ottesen Haldorhamn. Brita Dahle og Reidun Lauritzen var ikke til stede da bildet ble tatt.Den nye regionen fikk overrakt sin fatstav av regionkontakt Øyvind Bergene.Marius Egge er entusiastisk daglig leder av Egge gård. I bakgrunnen står hans sønn Peder, som er tolvte generasjon og kommunikasjonssjef på gården.Omvisningen på gården startet i epleforedlingsanlegget.Marius Egge er svært engasjert i fatlageret, der både akevitt og whisky blir modnet.De fremmøtte på etableringsmøtet for region Lier & Drammen kunne nyte både fingermat og smaksprøver på en rekke av gårdens produkter.