Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Markering av linjeakevittens mor

Onsdag 9. desember 1815 er en merkedag for norsk akevitthistorie. Da døde linjeakevittens mor, Catharina Meinche Lysholm. Akevitt-pioneren feires over hele landet med en rekke arrangementer.


Det er Catharina Lysholm som er grunnen til at norsk akevitt smaker som den gjør i dag. I 1780 fikk hun bygget briggen «Throndhjems Prøve». I 1805 seilte skipet fra Trondheim lastet med tørrfisk, skinke og ost, til Batavia, til området som i dag heter Indonesia. I lasten var også fem fat potetbrennevin man håpet å kunne selge. Kapteinen fikk imidlertid ingen avsetning på det norske brennevinet da den lokale drikken arak smakte mye bedre enn fuselbefengte destillater fra høye nord. Da skipet var tilbake i Trondheim i februar 1807 lastet med sukker og kaffe, ble de usolgte fatene tatt i land. En prøvesmaking viste at brennevinet hadde fått en langt bedre kvalitet etter reisen – og linjeakevitten var i prinsippet oppfunnet.

Hedres i dag
Catharinas nevø, Jørgen B. Lysholm, hadde studert destillasjon i Tyskland og i begynnelsen av 1820-årene startet han med brenneri og destillasjon i Trondheim. Han brukte mange år på å forske på og utvikle linkeakevitten, og Lysholm Linie kom ikke på markedet for rundt 1830. Dette la grunnlaget for det norsk akevitt står for i dag, en kompleks og avrundet smaksopplevelse.
   I dag hedres Catharina meinche Lysholm for betydningen hun har hatt på den norske akevitten. Akevittvenner fra hele landet treffes på forskjellige arrangementer for å hylle og skåle for henne.
   Her er oversikten over arrangementene:
- I Oslo arrangerer Akevittruten en akevittlunsj for «sterke damer» på Louise Restaurant & Bar, Aker Brygge klokken 13.
- Norske Akevitters venner i Rogaland arrangerer Akevittaften for kvinner klokken 18.00 i Bakergata 15 i Stavanger.
- På Hamar arrangeres akevittbokcafé på Gravdahl Bokhandel med en skål for Catharina Lysholm klokken 18.30.
- I Elverum inviterer Siri’s Delicatesse til en to-retters middag inspirert og smaksatt med utgangspunkt i akevitten Fru Lysholm. Det skåles for fruen kl. 18.30.
- I Kongsvinger vil Restaurant Bastian tilpasse en tallerkenrett tilpasset Fru Lysholm og det vil gjennomføres en felles skål for Catharina Lysholm kl. 18.30.


 tilbake