Information in English Information in English Informaci�n en espa�ol
       Informationen in Deutsch

     Norske Akevitters Venner
     Postboks 119, Manglerud
     0612  Oslo

     Tlf: 23 15 85 00
     Kontortid: 09.00 - 16.00

Våre sponsorer:
     Abonner på våre
nyheter (RSS)
     Abonner på alle
artikler (RSS)

    

Teater, urtedramkurs og akevittlaboratorium

Nå kan du lære hvordan du lage din egen urtedram basert på lokale urter. Læremester er selveste NAV-president Per Harald Grue. Eller kanskje vil du heller oppleve et skikkelig akevittlaboratorium med Ivan Abrahamsen fra Arcus?


Tekst: Rolv A. Amdal

Urtedramkurset og akevittlaboratoriet er to av mange tilbud ved Atlungstad Brenneri i Stange i vår, sommer og høst. Det blir nytt sommerteater, det blir sommerkvelder med visesang og annen underholdning, og det blir selvfølgelig omvisninger med mulighet for akevittsmaking. Dessuten vil den nye Brenneribrygga, som er en kopi av den gamle 96 meter lange brygga ut i Mjøsa på Atlungstad Brenneri, bli åpnet med stor festivitas utpå sommeren.

Bredt og allsidig tilbud
Langsomt, men sikkert er daglig leder Else Braseth i Atlungstad Brenneri i ferd med å bygge opp et bredt og allsidig tilbud til publikum. Det tradisjonsrike brenneriet med brenning av råsprit og nå også foredling av akevitt, står selvfølgelig i sentrum for tilbudet, men Braseth er opptatt av å utnytte det de flotte naturgitte rammene ved Mjøsas bredder kan gi av opplevelser.
   Like ovenfor stranda og inntil den karakteristiske brenneribygningen i rød tegl ble det i fjor sommer rigget en egen teaterscene og amfi til publikum. Der slo teatergruppen Turnekompaniet til med en av Wilhelm Shakespeares kjente komedier. I år er Turnekompaniet på plass med en ny Shakespeare-komedie med Atlungstad-vri («Å er de dekk driv med?!»).

Fast sommerteater
- Fjorårets teaterforestillinger var et forsøk, men det var såpass vellykket vi har lyst til å gjøre dette til et fast sommertilbud på Atlungstad Brenneri. Å spille teater ute i friluft med de flotte omgivelsene vi har her, gir en ramme og skaper en stemning som åpenbart har stor publikumsappell. I hvert fall var publikumstilstrømningen i fjor over all forventning, sier Else Braseth. Braseth legger også opp til «Sommerkveld på Atlungstad» to lørdager i juli. Da blir det servering, visesang og annen underholdning.
   - Da kan folk komme til Atlungstad, nyte sommerkvelden og kose seg. Jeg tror det kan bli et fint tilbud, sier hun.
   De åpne omvisningene på Atlungstad Brenneri starter 20. juni. Det blir omvisninger torsdager lørdager og søndager. Da er det også muligheter for guidet akevittsmaking.

Urtedramkurs
Og så var det urtedramkurset med Per Harald Grue da. Også det ble startet opp i fjor med svært gode erfaringer. Kurset ble fulltegnet på kort tid.
   Som i fjor legges det opp til tre kurskvelder. Da skal deltakerne få innføring i hvordan de kan lage sin egen urtedram basert på lokale urter. Kursdeltakerne skal ut og plukke urter som kan passe. En tur til urtehagen på Domkirkeodden i Hamar, der munkene i sin tid laget sitt eget brennevin basert på urter fra urtehagen, hører også med. Der får man en innføring i hvilke urter som passer. Urtedramkurset avsluttes med smaksprøver med ulike urtedrikker og et hyggelig måltid.

Spennende nyskapning
- Akevittlaboratoriet er en spennende nyskapning på Atlungstad, forteller Braseth. Det vil bli arrangert under Atlungstad-dagene i september. Ivan Abrahamsen, som har hovedansvar for å utvikle nye produkter og ivareta kvaliteten på dagens produkter i Arcus, har regien i laboratoriet.
   - En viktig del av hans arbeid handler om å lete etter og ta fram de gode smakene. Og på laboratoriet under Atlungstad-dagene skal han og deltakerne lete og ta fram de gode smakene på akevitt. Det tror jeg kan bli riktig spennende, sier Braseth.

Mat- og drikkekulturen
Hun understreker at noe av Atlungstad Brenneris mål er å formidle den historiske norske mat- og drikkekulturen.
   - Vi bygger gradvis opp aktiviteter og tilbud med sikte på dette. Det er viktig for oss også ha tilbud til mer langveisfarende gjester. Atlungstad Brenneri er i nasjonal sammenheng et helt unikt anlegg. Det finnes ikke maken, og det er viktig for oss at så mange som mulig får oppleve det, sier den daglige lederen på Atlungstad Brenneri.


 tilbake

Sommerteater på Atlungstad Brenneri: Fra Turneteaterets sommerforestilling "Tvillingene" på Atlungstad i fjor. I sommer er det klart for en ny oppsetning av et Shakespeare-drama med lokal vri. FOTO: Jonas Jeremiassen Tomter